Βρετανός υπήκοος, ηλικίας 73 ετών, είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του εν μέσω αναταράξεων στο αεροπλάνο της Singapore Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τις αρχές της Ταϊλάνδης, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο, ο 73χρονος πιθανώς έπαθε ανακοπή καρδιάς.
Κατά τη διάρκεια των αναταράξεων τραυματίστηκαν 53 άτομα, σύμφωνα με το BBC. Κατά τις αρχές της Μπανγκόκ, 7 εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, φέροντας κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ 14 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με πιο ελαφρά τραύματα.
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και η σύζυγος του 73χρονου που έχασε τη ζωή του, χωρίς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά περισσότερα για την κατάσταση της υγείας της. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες εκτός νοσοκομείου.
Μαρτυρίες επιβαινόντων
Όπως προκύπτει από μαρτυρίες επιβαινόντων, το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος, ενώ αρκετοί χτύπησαν στο κεφάλι. «Ξαφνικά το αεροπλάνο πήρε κλίση προς τα επάνω και άρχισε να τρέμει. Άρχισα να προετοιμάζομαι για αυτό που συνέβαινε και πολύ ξαφνικά υπήρξε μια πολύ απότομη πτώση, οπότε όλοι όσοι κάθονταν και δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, εκτοξεύτηκαν στην οροφή», δήλωσε στο Reuters 28χρονος επιβάτης.
«Κάποιοι άνθρωποι χτύπησαν το κεφάλι τους στις καμπίνες αποσκευών, προκαλώντας βαθουλώματα» πρόσθεσε. «Το πλήρωμα και όσοι βρίσκονταν μέσα στις τουαλέτες τραυματίστηκαν σοβαρά, τους βρήκαμε πεσμένους κάτω, να μην μπορούν να σηκωθούν. Υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι», συνέχισε,
Άλλος επιβάτης, μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι το αεροπλάνο έχασε ξαφνικά ύψος και αντικείμενα άρχισαν να πετάγονται στην καμπίνα. «Καλύφθηκα με καφέ» είπε και συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια των λίγων δευτερολέπτων της πτώσης του αεροπλάνου ακούστηκε μια απαίσια κραυγή και κάτι σαν γδούπος». Ο ίδιος ανέφερε ότι, όταν ηρέμησε η κατάσταση, προσπάθησε να βοηθήσει μία επιβάτιδα που «ούρλιαζε από αγωνία» και η οποία είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ειδικό σημείο του αεροδρομίου της Μπανγκόκ.
Ένας Βρετανός ο οποίος ταξίδευε με την οικογένειά του περιέγραψε στο BBC πώς ξεκίνησαν οι αναταράξεις. «Ήμασταν πιθανώς 10 ώρες στο αεροπλάνο, οπότε υπήρχαν άνθρωποι που περπατούσαν. Και δεν υπήρχε καμία ένδειξη να βάλουμε τις ζώνες ασφαλείας», ανέφερε και συνέχισε: «Δεν υπήρχαν αναταράξεις πριν. Από τις μηδενικές αναταράξεις, πήγαμε σε αυτή τη μία ανατάραξη. Δεν έτρεμε καθόλου το αεροπλάνο και μετά χτυπούσα στην οροφή. Ξαφνικά, σηκώθηκα έτσι». «Ο γιος μου έπεσε στο πάτωμα δύο σειρές πίσω μου. Άκουσα ότι ένας άνδρας χτύπησε στην τουαλέτα και τραυματίστηκε επίσης πολύ άσχημα» πρόσθεσε.
Φωτογραφίες από το αεροπλάνο
Το φως της δημοσιότητας είδαν και οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του αεροπλάνου.
211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος στο αεροσκάφος
Το αεροσκάφος, τύπου Boeing 777-300ER, το οποίο είχε απογειωθεί από το Χίθροου, προσγειώθηκε τελικά στην Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.
Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος, ανέφερε νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
«Η Singapore Airlines εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», τονιζόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας.
«Προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα στο αεροσκάφος. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές στην Ταϊλάνδη για να παρέχουμε την απαραίτητη ιατρική βοήθεια και στέλνουμε μια ομάδα στην Μπανγκόκ για να παράσχουμε οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια απαιτείται» σημείωνε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα, με τις τοπικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου ανέφερε ότι ιατρική ομάδα βρίσκεται σε επιφυλακή.
Ειδικοί στην ασφάλεια της αεροπορίας υποστηρίζουν ότι οι έντονες αναταράξεις δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν ή να αποφευχθούν. Ωστόσο, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από αναταράξεις θεωρούνται σπάνιοι.
«Οι τραυματισμοί από σοβαρές αναταράξεις είναι σχετικά σπάνιοι στο πλαίσιο εκατομμυρίων πτήσεων που πραγματοποιούνται. Ωστόσο, οι έντονες αναταράξεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση σε θάνατο», δήλωσε στο BBC ο ειδικός γενικής αεροπορίας, Τζον Στρίκλαντ.
Τα πληρώματα των πτήσεων έχουν τους πόρους για να προβλέψουν τις αναταράξεις, αν και ορισμένα σημεία στον κόσμο είναι πιο επιρρεπή σε αυτές. Εκπαιδεύονται επίσης στο πώς να ανταποκρίνονται στις αναταράξεις, είπε ο κ. Στρίκλαντ. «Δεν είναι τυχαίο που οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν να κρατάτε τις ζώνες ασφαλείας δεμένες καθ’ όλη τη διάρκεια μιας πτήσης, είτε είναι μεγάλη, είτε μικρή», πρόσθεσε.