Skip to main content

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Εκείνη την ημέρα θα διεξαχθεί το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών και 48 ώρες αργότερα θα ξεκινήσει επίσημα η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου»

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News».

Η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι οι επαφές μεταξύ Μαδρίτης και Δουβλίνου, καθώς και μεταξύ Μάλτας και Σλοβενίας, έχουν ενταθεί με σκοπό την κοινή αναγνώριση.

«Η Τρίτη 21 Μαΐου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία που εξετάζεται για να αναγνωρίσουν η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Παλαιστινιακό Κράτος, καθώς εκείνη την ημέρα θα διεξαχθεί το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών και 48 ώρες αργότερα θα ξεκινήσει επίσημα η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου», αναφέρει και η ισπανική El Pais .«Η απόφαση θα ληφθεί 48 ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην εμπλακεί η υπόθεση στην εκλογική μάχη», προσθέτει η ισπανική εφημερίδα.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απέφυγε να επιβεβαιώσει αν η Μαδρίτη  θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, αλλά υποστηρίζει ότι η απόφαση έχει ληφθεί. «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό δεν είναι τόσο η ακριβής ημέρα, αλλά η απόφαση, και η απόφαση έχει ληφθεί », τόνισε ο Αλμπάρες, ως απόδειξη της υποστήριξης της Ισπανίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος μέλος.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν χρειάζεται να καταδικαστεί να μείνει είναι αιώνια ένας λαός προσφύγων. Ο πόλεμος δεν χρειάζεται να είναι ο τρόπος της σχέσης των λαών στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. «Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα για ένα κράτος και γι’ αυτό η Ισπανία πρόκειται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος και γι’ αυτό θα ψηφίσει  στη Γενική Συνέλευση υπέρ της ένταξής του στα Ηνωμένα Έθνη».

Αξίζει σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ​​εξέδωσαν κοινή δήλωση αναφέροντας ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης- ένα σχέδιο που το Ισραήλ χαρακτήρισε «βραβείο για την τρομοκρατία» της Χαμάς. .

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποίησε ξεκίνησε ευρωπαϊκή περιοδεία τον περασμένο Απρίλιο για να προωθήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, επισκεπτόμενος την Ιρλανδία, στη Νορβηγία, τη Σλοβενία ​​και το Βέλγιο.

Η Σλοβενία προχωρά στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Η  κυβέρνηση της Σλοβενίας εξέδωσε σήμερα διάταγμα για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και σκοπεύει να στείλει την απόφαση στο κοινοβούλιο για έγκριση έως τις 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ σε συνέντευξη Τύπου στη Λιουμπλιάνα.

«Το διάταγμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι μέρος των προσπαθειών μας να τερματίσουμε τις φρικαλεότητες στη Γάζα το συντομότερο δυνατό», τόνισε Σλοβένος πρωθυπουργός.

Η Σλοβενία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Μάλτα έχουν δηλώσει ότι είναι  «έτοιμες» να κάνουν το βήμα αυτό, για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουση.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, την απελευθέρωση ομήρων και τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και αν αποδειχθεί ταχύτερη, θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναγνώρισης» ακόμη και πριν από τις 13 Ιουνίου, διευκρίνισε ο Γκόλομπ

Η Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Tάνια Φάτζον με δήλωσή της στο Χ, χαιρέτισε «αυτό το αποφασιστικό και μη αναστρέψιμο βήμα προς την αναγνώριση».

Για να εγκριθεί το διάταγμα της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Σλοβενικό κοινοβούλιο, όπου ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Γκόλομπ διαθέτει πλειοψηφία 51 έδρες, σε σύνολο 90.

Σχεδόν το 60% των Σλοβένων υποστηρίζει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, ενώ το 20% είναι αντίθετο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Dnevnik.