Skip to main content

Τελευταίο ραντεβού Σι Τζινπίνγκ ο Βίκτορ Όρμπαν

EPA/ZOLTAN FISCHER / HUNGARIAN PM’S PRESS

Τελευταίος σταθμός του προέδρου της Κίνας, η Ουγγαρία

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και άλλους αξιωματούχους στη Βουδαπέστη, όπου αναμένεται να συζητήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα τοπικά έργα υποδομής.

Ο Σι έφτασε στη Βουδαπέστη στις 8 Μαΐου, αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

«Δεν ξεχνώ»: Το μήνυμα του Σι στη Δύση μέσω Βελιγραδίου

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του ξεκίνησε στις 5 Μαΐου στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της ΕΕ τον προέτρεψαν να χαλαρώσει τους κινεζικούς εμπορικούς περιορισμούς και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Σι, αποκάλεσε την Ουγγαρία «τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο στην περιοχή της κεντρικής ανατολικής Ευρώπης για κινεζικές επενδύσεις» σε άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Magyar Nemzet.

Σι και Όρμπαν αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 5:30 μ.μ. τοπική ώρα στη Βουδαπέστη.

Μνημόνια συνεργασίας

Ούγγροι και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να υπογράψουν 16 έως 18 νέες συμφωνίες συνεργασίας, μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλης κλίμακας έργο υποδομής στο πλαίσιο του τεράστιου κινεζικού σχεδίου Belt and Road, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.

Ο Όρμπαν έχει «σφυρηλατήσει» στενές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ έχει προκαλέσει την οργή των Βρυξελλών επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας ή να επιτρέψει, όπως άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Πηγή: Radio free Europe