Skip to main content

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Φωτ. Sputnik/Alexey Maishev/Kremlin via REUTERS

Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και χώρες της E.E.

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πούτιν: «Ιερό μου καθήκον»

Ο Πούτιν ανέφερε ότι θεωρεί «ιερό καθήκον» να ηγείται της Ρωσίας.

«Ορκίζομαι (…) να σέβομαι και να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου και του πολίτη, να σέβομαι και να προστατεύω το Σύνταγμα, την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Πούτιν κέρδισε με συντριπτικά ποσοστά στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Χώρες της Δύσης καταλόγισαν στη Ρωσία ότι κατά τις εκλογές δεν δόθηκε στους ψηφοφόρους μια πραγματική εναλλακτική, μια κατηγορία που απορρίπτει η Μόσχα, η οποία απαντά ότι ο Πούτιν χαίρει θερμής υποστήριξης από τον ρωσικό λαό.

Γιούλια Ναβάλναγια: «Ψεύτης, κλέφτης, δολοφόνος» ο Πούτιν

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο», λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας του.

«Η χώρα μας κυβερνάται από έναν ψεύτη, έναν κλέφτη, έναν δολοφόνο, όμως σε αυτό θα μπει αναπόφευκτα τέλος», δήλωσε η Ναβάλναγια σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Με εκείνον “στο τιμόνι”, η χώρα μας δεν θα έχει ούτε ειρήνη, ούτε ανάπτυξη, ούτε ελευθερία», συμπλήρωσε η ίδια, αναφερόμενη στην ευρείας κλίμακας επίθεση που έχει εξαπολύσει ο ρωσικός στρατός εναντίον της Ουκρανίας. «Αυτός ο πόλεμος είναι αιματηρός και παράλογος και κανείς δεν τον θέλει, πέραν του Πούτιν», πρόσθεσε.

«Οι υποσχέσεις του δεν είναι μόνο κενές, είναι επίσης παραπλανητικές. Αυτό διαρκεί 25 χρόνια. Θα είναι το ίδιο κι αυτήν τη φορά», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε μία από τις θητείες του, η κατάσταση επιδεινώνεται και είναι τρομακτικό να φανταστούμε τι θα συμβεί όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς στον κόσμο δεν θα πιστεύει τον Πούτιν, ούτε στη Ρωσία ούτε εκτός των συνόρων της», ανέφερε η Ναβάλναγια.

Τη 16η Φεβρουαρίου του 2024, ο σύζυγος της Γιούλια Ναβάλναγια, Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, πέθανε στη φυλακή που κρατούταν, στην Αρκτική, σε συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, οι υποστηρικτές της, όπως και ηγέτες ξένων χωρών κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο ότι δολοφόνησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης για «εξτρεμισμό». Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters