Skip to main content

ΟΗΕ: Χρειάζονται 30-40 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

REUTERS/Mahmoud Issa

«Είναι μια αποστολή που δεν έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα κοστίσει περίπου 30 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

«Οι αρχικές εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αμπντουλάχ αλ-Νταρντάρι.

Άνευ προηγουμένου καταστροφή

Η κλίμακα της καταστροφής είναι τεράστια και άνευ προηγουμένου πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι μια αποστολή που δεν έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» επεσήμανε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν η ανοικοδόμηση διεξαγόταν σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία, «αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες και ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες».

Το 72% των κατοικιών έχει καταστραφεί ολικώς ή μερικώς

Επιπλέον, εκτίμησε σε «37 εκατομμύρια τόνους» τον όγκο των συντριμμιών που έχουν συγκεντρωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις. «Μιλάμε για έναν κολοσσιαίο αριθμό και αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ήδη προσεγγίζει τους 40 εκατομμύρια τόνους» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ διευκρίνισε επίσης ότι «το 72% των κατοικιών έχει καταστραφεί ολικώς ή μερικώς».

Διαβάστε επίσης:

Ανάφλεξη στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Τι ακριβώς ζητούν οι φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές