Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: Κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα – Υπό διάλυση η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη

REUTERS/Mahmoud Issa

Επικρίσεις σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Κίνα και Ρωσία

Σοβαρή προειδοποίηση απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της.

Η παγκόσμια τάξη που οικοδομήθηκε μετά το 1945 βρίσκεται «στα πρόθυρα διάλυσης», προειδοποιεί η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, εξαπολύοντας βέλη μάλιστα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά και προς τη Ρωσία και την Κίνα.

Από την Εγγύς Ανατολή ως την Ουκρανία, περνώντας από τη Μιανμάρ, το Σουδάν και την Αιθιοπία, όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις που σημαδεύτηκαν από μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «όλα όσα είδαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών δείχνουν ότι το διεθνές σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης», τόνισε η Ανιές Καλαμάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τους τελευταίους έξι μήνες ειδικά, οι ΗΠΑ προστάτευσαν την κυβέρνηση του Ισραήλ από οποιαδήποτε διεξοδική εξέταση των πολλαπλών παραβιάσεων» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

«Ασκώντας το βέτο τους» για να αποτρέψουν την έγκριση αποφάσεων που ζητούσαν την «απόλυτα απαραίτητη κατάπαυση του πυρός, αφαίρεσαν το νόημά του από το Συμβούλιο Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών, στηλίτευσε ΓΓ της μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο.

Επικρίσεις σε Ρωσία και Κίνα

Ταυτόχρονα και παράλληλα, «ισχυροί παράγοντες», όπως η Ρωσία και η Κίνα, «επιδεικνύουν τη βούλησή τους να θέσουν σε κίνδυνο το σύνολο των κανόνων του 1948», χρονιάς που μπήκαν οι βάσεις του σημερινού διεθνούς συστήματος, τονίζει η κυρία Καλαμάρ στην έκθεση.

Κάνει λόγο για «κατάφωρες παραβιάσεις από πλευράς ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της εισβολής μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία και χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης σε βάρος αιχμαλώτων πολέμου».

Ενώ προστατεύοντας «τον στρατό της Μιανμάρ» και κλείνοντας τα μάτια μπροστά στις επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού εν μέσω εμφύλιας σύρραξης, η Κίνα ενήργησε επίσης με τρόπο αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει η Αμνηστία.

«Ηθική αποτυχία στη Γάζα»

Αναφορικά με τη Γάζα, η Αμνηστία επισημαίνει ότι ο θύλακας απειλείται από λιμό, ειδικά το βόρειο τμήμα του, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει την προετοιμασία ευρείας κλίμακας επίθεσης στη Ράφα, προκαλώντας την ανησυχία ξένων πρωτευουσών και ανθρωπιστικών οργανισμών και οργανώσεων.

Η έκθεση της Αμνηστίας καταγγέλλει τα «τερατώδη εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», μετά τα οποία «το Ισραήλ ρίχτηκε σε εκστρατεία αντιποίνων που μετατράπηκε σε εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας ενός ολόκληρου πληθυσμού», όπως τονίζει στα προλεγόμενα η κυρία Καλαμάρ.

Έπειτα από 200 ημέρες πολέμου με παγκόσμιο αντίκτυπο, η Καλαμάρ διερωτάται για τον ρόλο των διεθνών θεσμών, που «θα όφειλαν να δράσουν» αλλά αδράνησαν, και για το πόσο είναι έγκυρα σήμερα τα ιδεώδη της περιόδου του 1945.

«Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η Γάζα συμβολίζει την απόλυτη ηθική αποτυχία πολλών αρχιτεκτόνων του συστήματος που εγκαθιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνει η Γενική Γραμματέας της οργάνωσης στον πρόλογό της.

Πρέπει κατά τη ΜΚΟ να γίνει προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση, την «αναζωογόνηση και την ανανέωση των διεθνών θεσμών», ιδίως για τη μεταρρύθμιση «επειγόντως του Συμβουλίου Ασφαλείας και του δικαιώματος βέτο» των πέντε κρατών-μονίμων μελών του, «ώστε να μην μπορεί να να χρησιμοποιείται σε καταστάσεις μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ανησυχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Για την Αμνηστία, η αύξηση της ισχύος της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) είναι επίσης πηγή ανησυχίας, καθώς θεωρεί πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει την εξάπλωση ψευδών πληροφοριών, ή να διαιωνίζει ρατσιστικά στερεότυπα.

Η οργάνωση κατηγορεί μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα της τεχνολογίας πως αψηφούν ή υποβαθμίζουν τις απειλές αυτές, ακόμη και εν μέσω «ενόπλων συρράξεων».

Καθώς «παράνομοι» της τεχνολογίας και τα «κακόβουλα εργαλεία» τους αφήνονται να κυκλοφορούν χωρίς κανέναν έλεγχο στην «ψηφιακή άγρια Δύση», οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενδέχεται να επιδεινωθούν περαιτέρω το 2024, χρονιά σημαντικών εκλογών αναμετρήσεων σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ ως την Ινδία περνώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, σημειώνει.

Η «εξάπλωση» και η «χωρίς κανέναν κανόνα ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η δημιουργική ΤΝ, η αναγνώριση προσώπου ή εφαρμογές κατασκοπευτικού λογισμικού» αποτελούν «τεράστια απειλή» και οι κυβερνήσεις θα όφειλαν να λάβουν «σθεναρά» μέτρα, «νομοθετικά» και «ρυθμιστικά», προσθέτει η οργάνωση.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ