Skip to main content

Κίνα: Κίνδυνος για εκτεταμένες πλημμύρες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ – Απειλούνται εκατομμύρια κάτοικοι

Φωτ. αρχείου (EPA/MARK R. CRISTINO)

Σφοδρές βροχοπτώσεις - Η στάθμη των υδάτων σε ποταμούς αγγίζουν υψηλά 50 ετών

Με υπερχείλιση, κινδυνεύουν μεγάλοι ποταμοί, κανάλια και ταμιευτήρες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στην νότια Κίνα, ωθώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προστατεύσει πάνω από 127 εκατ. ανθρώπους από τις εκτεταμένες πλημμύρες που αναμένονται στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο CCTV, αξιωματούχοι της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας δήλωσαν ότι η στάθμη των υδάτων σε τμήματα ποταμών και παραποτάμων στις λεκάνες των Σιτζιάνγκ και Μπεϊτζιάνγκ αγγίζουν υψηλά επίπεδα που καταγράφονται μόνο μία φορά στα 50 χρόνια.

Στη λεκάνη του ποταμού Μπεϊτζιάνγκ αναμένονται εκτεταμένες πλημμύρες, προειδοποίησε το υπουργείο Υδάτινων Πόρων της Κίνας, σύμφωνα με το CCTV, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης.

Αξιωματούχοι της Γκουνγκντόνγκ κάλεσαν τις τοπικές υπηρεσίες και τις δημοτικές αρχές να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψουν τις φυσικές καταστροφές και να αποδεσμεύσουν έγκαιρα οικονομική βοήθεια και προμήθειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πληγέντες θα έχουν τροφή, ρούχα, νερό και κατάλυμα.

Στην επαρχία σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από χθες το βράδυ. Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν χθες για 12 ώρες τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της επαρχίας στην Τζαοτσίνγκ, την Σαογκουάν, την Τσινγκγουάν και την Τζιανγκμέν.

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στην Τσινγκγουάν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ κάποιες ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Τζαοτσίνγκ υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές.