Skip to main content

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε

Reuters
Φωτογραφία αρχείου από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Ισφαχάν

Μία επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την οποία υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, αλλά ένα κοινό μήνυμα

Το Ισραήλ προχώρησε στην αντεπίθεσή του τα ξημερώματα της Παρασκευής, με ένα «συγκρατημένης έκτασης» πλήγμα, για το οποίο φέρεται να είχε ενημερώσει τους συμμάχους του, αλλά δεν επιβεβαιώνει επισήμως. Το τι ακριβώς συνέβη στο Ισφαχάν εξαρτάται από το…ποιον θα ρωτήσεις, αν και ένα είναι σαφές. Καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή τη στιγμή να τραβήξει το σχοινί και να οδηγήσει τα πράγματα σε περιφερειακό πόλεμο.

Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας είναι μία «προσεχτικά σχεδιασμένη χορογραφία», η οποία επιτρέπει σε Ισραήλ και Ιράν να στέλνουν τα μηνύματά τους (στο εσωτερικό και το εξωτερικό), χωρίς να κλιμακώνουν σε βαθμό που να σημάνουν παγκόσμιο συναγερμό.

Χαραμάδα αισιοδοξίας

Για την κυβέρνηση Νετανιάχου, που αντιμετωπίζει γκρίνια από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της, η επιλογή της μη κλιμάκωσης διατηρεί το θετικό κλίμα, που διαμορφώθηκε διεθνώς την τελευταία εβδομάδα. Ταυτόχρονα το μήνυμά της στην Τεχεράνη είναι σαφές: Μπορούμε, αν θέλουμε να πλήξουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις. Ο ισραηλινός πύραυλος (ή τα drones σύμφωνα με την ιρανική εκδοχή) έφτασαν στην πόλη που φιλοξενεί κρίσιμες στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Θα μπορούσε αυτό να επαναληφθεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, επιλέγοντας να υποβαθμίσει το όλο συμβάν και διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε νέα αντίποινα, αποφεύγει να παγιδευτεί σε μία κατάσταση από την οποία δύσκολα θα μπορούσε να ξεφύγει χωρίς στήριξη από μεγάλους συμμάχους. Σε κάθε περίπτωση η στάση και των δύο πλευρών ανοίγει μία χαραμάδα αισιοδοξίας.

Τα δεδομένα

Για τα όσα συνέβησαν σήμερα, γνωρίζουμε λοιπόν τα ακόλουθα:

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog του Naftemporiki.gr