Skip to main content

Ισραήλ: Το ρεπορτάζ της Yedioth Ahronoth για την Παλαιά Διαθήκη, που παρέπεμπε σε «μαζεμένη» επίθεση στο Ιράν (πριν αυτή συμβεί)

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Το Ισραήλ επέλεξε μία «μετρημένη» αντίδραση, που στέλνει το μήνυμα

Ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth περιέγραφε ένα σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν με αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη και την ιστορία του Βασιλιά Σαούλ και του Δαβίδ.

Το ρεπορτάζ, που φέρει την υπογραφή του Nahum Barnea περιέγραφε το πώς κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος είχε επικαλεστεί την Παλαιά Διαθήκη προκειμένου να εξηγήσει ότι το Ισραήλ μπορεί να προβεί σε μία προσεχτική, «μαζεμένη» επίθεση, η οποία θα στείλει το μήνυμα που χρειάζεται να λάβει το Ιράν, χωρίς να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, δηλαδή σε έναν περιφερειακό πόλεμο, που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη και σε παγκόσμιος.

Αντί να τον σκοτώσει, έκοψε ένα κομμάτι από τον χιτώνα του

Η σύγκριση που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν η απόφαση του Δαβίδ να κόψει ένα κομμάτι από τον χιτώνα του Σαούλ αντί να τον σκοτώσει. Ο Δαβίδ είπε στον Σαούλ ότι θα μπορούσε να τον έχει σκοτώσει, αλλά δεν το έκανε και οι δύο άνδρες συμφιλιώθηκαν.

Στην πραγματικότητα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε το Ισραήλ και το Ιράν σε τροχιά συμφιλίωσης, αλλά η «απάντηση» που επέλεξε το Ισραήλ είναι ίσως το πρώτο ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog του Naftemporiki.gr