Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Επικεντρωνόμαστε στα Patriot για την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

REUTERS/Johanna Geron

«Η Ουκρανία πρέπει να προμηθεύεται η ίδια στρατιώτες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να την προμηθεύουν με κεφάλαια»

«Η Ουκρανία έχει επείγουσα και σημαντική ανάγκη για πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών.

«Ενθαρρυντικά σημάδια ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα πει το ναι»

«Είναι ενθαρρυντική η δέσμευση και η αποφασιστικότητα των Συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν την Ουκρανία», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια ότι το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί σύντομα να ξεκλειδώσει ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 60,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μίλησα χθες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μας ζήτησε να συναντηθούμε. Οι Ρώσοι ασκούν πίεση σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου και εξαπολύουν κύματα αεροπορικών επιδρομών εναντίον πόλεων, υποδομών και του στρατού, αλλά υπάρχουν σημαντικά ενθαρρυντικά σημάδια που προέρχονται από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ» υπενθυμίζοντας τη νέα υποστήριξη που προέρχεται από τη Δανία , την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Χρειαζόμαστε «ένα πιο θεσμοθετημένο και ισχυρό πλαίσιο υποστήριξης της Ουκρανίας και συζητάμε πώς να το καθιερώσουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη υποστήριξη», πρόσθεσε.

«Patriot, η λύση για την Ουκρανία»

«Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τα διαφορετικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουμε στο ΝΑΤΟ και επικεντρωνόμαστε στα συστήματα Patriot. Και συνεργαζόμαστε με τους Συμμάχους για να διασφαλίσουμε ότι θα ανακατανέμουνε ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία», τόνισε σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, σημείωσε «θα έπρεπε να τους είχαμε δώσει περισσότερα νωρίτερα».

Επιπλέον, απάντηση για την αποστολή στρατιωτών στο μέτωπο της Ουκρανίας ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «Η Ουκρανία πρέπει να προμηθεύεται η ίδια στρατιώτες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να την προμηθεύουν με κεφάλαια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, agenzianova