Skip to main content

Γάλλος επίτροπος «καίει» τον Μακρόν: «Λάτρεψε ανάρτηση που έβριζα την φον ντερ Λάιεν»

Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Καμία απάντηση από τον Γάλλο πρόεδρο

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος της Γαλλίας, Τιερί Μπρετόν, αποκάλυψε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, «λάτρεψε» το χτύπημά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μπρετόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, δήλωσε ότι η φον ντερ Λάιεν, σε μια «εντελώς πρωτοφανή κίνηση», παραβίασε την ουδετερότητα της θέσης της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοινώνοντας ότι είναι υποψήφια για να παραμείνει στην κορυφαία θέση της Επιτροπής.

«Καίει» τον Μακρόν

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Μακρόν «λάτρεψε» τη δημόσια επίθεσή του στην επικεφαλής της Επιτροπής.

«Παρά τα προσόντα της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει μια μειοψηφία στο κόμμα της», έγραψε ο Μπρετόν στο X, πρώην Twitter.

«Το [ΕΛΚ] φαίνεται να μην πιστεύει στην ίδια του την υποψήφια», πρόσθεσε, αναδημοσιεύοντας ένα στοιχείο που έκανε να φαίνεται ότι η φον ντερ Λαίεν είχε λιγότερο από το 50% της υποστήριξης από τους αντιπροσώπους του κόμματος.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν ήταν το μοναδικό όνομα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΚ εκείνη την ημέρα για να είναι ο επικεφαλής υποψήφιός του και έλαβε 400 ψήφους υπέρ, με 89 κατά – σε σύνολο 499 ψήφων.

Η θέση αυτή επικρίθηκε ευρέως στο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν και οδήγησε επίσης στην κυκλοφορία ενός εσωτερικού υπομνήματος στην Επιτροπή για να υπενθυμίσει στους επιτρόπους να μην υπονομεύουν το θεσμικό όργανο που τους απασχολεί.

Πριν σχολιάσει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τη θύελλα που δημιουργήθηκε από το tweet του, ο Μπρετόν ρώτησε τον σύμβουλο επικοινωνίας του: «Επιτρέπεται να το πω αυτό;»

Το χτύπημα του Μπρετόν στην επικεφαλής της Επιτροπής, η οποία είναι και το αφεντικό του, προκάλεσε επικρίσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι όταν το δημοσίευσε στις 7 Μαρτίου.

Τέλος, σε δήλωσή του στη Libération (ο Μπρετόν) ανέφερε ότι «Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν αφήνω τίποτα στην τύχη, περιμένω την κατάλληλη στιγμή».