Skip to main content

Γάζα: Νέες συνομιλίες για κατάπαυση πυρός – Ο Νετανιάχου συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο επικεφαλής της Μοσάντ αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών από πλευράς Ισραήλ

Επαναλαμβάνονται αύριο, Κυριακή, στο Κατάρ οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ (Μοσάντ) αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών με μεσολαβητές σε άμεση απόκριση σε μια νέα πρόταση από τη Χαμάς.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.

Τον Νοέμβριο, είχε τεθεί σε ισχύ μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, έπειτα από συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί στη Ντόχα.

Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και συνελήφθησαν περισσότεροι από 250 ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία, τουλάχιστον 31.500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, την οποία διοικεί η Χαμάς.

Σολτς: Το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόβαση βοήθειας

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να επιτρέψει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στην πόλη.

Ο κ. Σολτς θα μεταβεί στο λιμάνι Άκαμπα της Ιορδανίας στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα προκειμένου να συναντηθεί αύριο, Κυριακή, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, προτού πάρει το αεροπλάνο για το Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι έριξε από αέρος τέσσερις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.