Skip to main content

Γάζα: 200 τόνοι τροφίμων μεταφέρθηκαν μέσω θαλάσσης-Αρχίζει η διανομή

World Central Kitchen

«Θέλω τα παιδιά μου να μην πεθάνουν από πείνα. Δεν τρώνε παρά αγριόχορτα, δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα» τονίζει Παλαιστίνιος

Στην προσπάθεια να αποφευχθεί η λιμοκτονία κατοίκων, ένα πρώτο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια ξεφόρτωσε τόνους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οπως ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση αυτή, ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των προμηθειών από το πλοίο που έφθασε χθες στη Λωρίδα της Γάζας από την Κύπρο και πλέον μπορεί να αρχίσει η διανομή στον πληθυσμό που απειλείται με λιμό ύστερα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.

«Εκφορτώθηκαν όλες οι προμήθειες και ετοιμάζονται προς διανομή στη Γάζα», ανέφερε η οργάνωση World Central Kitchen σε δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Η οργάνωση δεν διευκρίνισε πότε ή πού θα διανεμηθεί η βοήθεια αυτή.

Οι προμήθειες αυτές, που είναι περίπου 200 τόνοι τροφίμων, μεταφέρθηκαν από την Κύπρο με φορτηγίδα που ρυμουλκούσε το πλοίο της ισπανικής μκο Open Arms, που απέπλευσε την Τρίτη από το κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας.

Πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στον βορρά, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Η βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων οδών εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας αφού επιθεωρηθεί από το Ισραήλ κυρίως στον νότο, στη Ράφα, αλλά η ποσότητά της είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εξ ου η κούρσα με τον χρόνο για να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές ρίψεις και τον νέο θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.

«Θέλω βοήθεια για τα παιδιά μου. Θέλω να ζήσουν και να μην πεθάνουν από πείνα. Δεν τρώνε παρά αγριόχορτα, δεν υπάρχει ούτε ψωμί – δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα. Είναι ο μήνας του ραμαζανιού και δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο Αμπού Ίσα Ιμπραήμ Φιλφίλ, Παλαιστίνιος που πήγε να παρακολουθήσει την άφιξη του πλοίου.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι πάντως αναγνώρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ρίψεις από τον αέρα και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

123 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κούντρα, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν βομβαρδίστηκε σπίτι όπου είχαν στοιβαχτεί βίαια εκτοπισμένοι, στη Νουσέιρατ (κεντρικά). Από χθες βράδυ σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακο σκοτώθηκαν συνολικά 123 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαπραγματεύσεις

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που απαιτούσε μέχρι τώρα οριστική κατάπαυση του πυρός πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά ο στρατιωτικός βραχίονάς του στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε διατεθειμένο να κλείσει συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων 42 όμηροι -γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένα πρόσωπα και άρρωστοι- θα ανταλλαχθούν με 20 ως 50 παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Για αυτό όμως αξιώνει την «απόσυρση» του ισραηλινού στρατού «από όλες τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές», την «επιστροφή των εκτοπισμένων χωρίς περιορισμούς» και την είσοδο τουλάχιστον 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο καθημερινά, δήλωσε στέλεχός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του, αν και επέμεινε το ότι η Χαμάς εξακολουθεί να προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ανέφερε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ