Skip to main content

Δυτική Όχθη: Η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στον Αμπάς

REUTERS/Mohamad Torokman

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ

Την παραίτησή της υπέβαλε η κυβέρνηση της Δυτικής Όχθης στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Υποβάλλω την παραίτηση της κυβέρνησης στον κ. πρόεδρο [Μαχμούντ Αμπάς]», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ.

Όπως πρόσθεσε, η παραίτηση της κυβέρνηση έρχεται στον απόηχο των «εξελίξεων που σχετίζονται με την επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας και την κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Ισραηλινός στρατός: Σχέδιο για «εσπευσμένη απομάκρυνση» αμάχων

Σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, την οποία ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.

Παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιμένει ότι θα διεξαχθούν επιχειρήσεις στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο.

Μιλώντας χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS είπε πως η επίθεση δεν θα «καθυστερήσει» ακόμα κι αν κλειστεί συμφωνία για δεύτερη ανακωχή. Εξαπολύοντας την επιχείρηση αυτή το Ισραήλ θα απέχει «μερικές εβδομάδες» από την «απόλυτη νίκη» επί της Χαμάς, διαβεβαίωσε.

Ενώ οι συνομιλίες για δεύτερη ανακωχή ξανάρχισαν στο Κατάρ, έγιναν νέοι βομβαρδισμοί χθες στη Ράφα, ενώ μαίνονταν μάχες στην κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα.

Ισραηλινός στρατός: Νεκροί δεκάδες ένοπλοι στη Γάζα

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν περισσότερους από 30 Παλαιστινίους ενόπλους στην περιοχή Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, πάνω από 10 στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και άλλους στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η Ζεϊτούν, η οποία βρισκόταν κάποτε υπό τον πλήρη έλεγχο του Ισραήλ, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δοκιμαστικό μέρος για μια μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας.