Skip to main content

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Πυρά Κίνας κατά Ισραήλ για την «παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών»

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο αυτή την εβδομάδα ακούει επιχειρήματα από περισσότερες από 50 χώρες

Η Κίνα κάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να εκφέρει γνώμη για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, την οποία και θεωρεί παράνομη. «Η δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά δεν πρέπει να την αρνηθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο νομικός σύμβουλος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Σινμίν.

«Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Ισραήλ άρχισε την κατοχή του στα παλαιστινιακά εδάφη. Η παράνομη φύση της κατοχής και η κυριαρχία επί των εδαφών αυτών δεν έχον αλλάξει» τόνισε ο αξιωματούχος του Πεκίνου.

Το Διεθνές Δικαστήριο αυτή την εβδομάδα ακούει επιχειρήματα από περισσότερες από 50 χώρες, ύστερα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να εκδώσει γνώμη για τις νομικές συνέπειες της ισραηλινής κατοχής. Να διευκρινιστεί ότι η γνώμη αυτή είναι μη – δεσμευτική.

Οι ακροάσεις έρχονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Παλαιστινίων να πείσουν τους διεθνείς θεσμούς να εξετάσουν τη δράση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έναρξη του πολέμου, που ξέσπασε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους, περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων.

Η γνώμη του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε έξι μήνες.