Skip to main content

ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη μηνύει πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων

Η μήνυση στρέφεται κατά των TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat και Youtube

Μήνυση κατά πλατφορμων μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσε ο δήμος της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας πως τα σχέδιά τους εκμεταλλεύονται την ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών και κοστίζουν στην πόλη 100 εκατομμύρια δολάρια σε σχετικά προγράμματα και υπηρεσίες υγείας κάθε χρόνο.

Η μήνυση στρέφεται κατά των TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat και Youtube, με την Νέα Υόρκη να θεωρεί τις πλατφόρμες υπεύθυνες για την άνοδο των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Αυτά τα ζητήματα, αναφέρει η αγωγή, επιβάλλουν «μεγάλο βάρος στις πόλεις, τις σχολικές περιφέρειες και τα δημόσια νοσοκομειακά συστήματα που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους νέους».

Η μήνυση έρχεται λίγο αφότου στελέχη από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετώπισαν σκληρές ερωτήσεις από νομοθέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ακροάσεων στο Κογκρέσο σχετικά με το πώς οι πλατφόρμες τους μπορεί να κατευθύνουν νεότερους χρήστες – και ιδιαίτερα έφηβες – σε επιβλαβές περιεχόμενο, βλάπτοντας την ψυχική τους υγεία και την εικόνα του σώματός τους.

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικογενειών έχουν μηνύσει εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με πολιτείες και δήμους των Η.Π.Α., για τις υποτιθέμενες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών τους. Αλλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς είπε: «Η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που κάνει συνδυασμένα βήματα αυτού του μεγέθους και επισημαίνει τον κίνδυνο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκάθαρα και άμεσα».

Η πόλη της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι επιδιώκει χρηματική αποζημίωση και δίκαιη ανακούφιση για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για την πρόληψη και της θεραπείας ψυχικής υγείας.

Πηγή: CNN