Skip to main content

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Η Ουάσινγκτον «δήλωνε» σίγουρη για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Μπορεί ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, να δήλωνε πως η Ουάσινγκτον «είναι σίγουρη» για τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα, τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Γάζα.

Συγκεκριμένα ο Κίρμπι τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι «δεν γίνονται τέτοιες έρευνες» και ότι η Ουάσινγκτον ήταν τόσο σίγουρη για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά τώρα πηγές της HuffPost δηλώνουν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αξιολογούν εδώ και μήνες τις πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.

Οι δηλώσεις υπέρ του Ισραήλ

«Δεν γνωρίζω ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προβεί σε κάποιου είδους επίσημη αξιολόγηση για να αναλύσει τη συμμόρφωση του εταίρου μας Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους στις 4 Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συσπειρωνόταν για να υπερασπιστεί το Ισραήλ.

Το σχόλιό του απηχούσε μια σειρά παρόμοιων ισχυρισμών από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αλλά εσωτερικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αξιολογούν πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ εδώ και μήνες και συνεχίζουν να το κάνουν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιολογεί επίσης την ισραηλινή συμπεριφορά μέσω της διαδικασίας καθοδήγησης για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας από πολίτες – μια νέα πολιτική που εισήγαγε ο Τζο Μπάιντεν το περασμένο φθινόπωρο.

Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να παρακολουθεί κατά πόσον ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να βλάψουν αμάχους, και θα μπορούσε να φέρει στο φως στοιχεία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ναι μεν… αλλά

Δεν είναι ακόμη σαφές αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώσει επίσημα πορίσματα – γνωστά ως «προσδιορισμοί» – ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με τρόπους που συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Όμως τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι απογοητευμένη από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω πιέσεων από το εσωτερικό εξαπολύοντας ταυτόχρονα άσχημους χαρακτηρισμούς κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, εξακολουθεί να αρνείται να προτείνει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ισραηλινή επιχείρηση θα μπορούσε να μειωθεί, δημιουργώντας μια αίσθηση ατιμωρησίας για τον Νετανιάχου.

Τέλος, αξιολογήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για φερόμενα ισραηλινά εγκλήματα στην Γάζα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο σοβαρής συζήτησης για την απόδοση ευθυνών για τις επιλογές των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπογραμμίζουν ειδικοί ενώ κάνουν λόγο για αλλαγή πορείας των ΗΠΑ.