Skip to main content

Πόλεμος στην Γάζα: Ο βαρύς χαρακτηρισμός Μπάιντεν για Νετανιάχου

REUTERS/Jonathan Ernst

Δύσκολη η συνεργασία Νετανιάχου - Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει αρχίσει να δείχνει την δυσαρέσκειά του απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς φαίνεται να έχει απογοητευτεί από την στρατιωτική του «συμπεριφορά» στη Γάζα.

Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε η δεύτερη φορά που ο Δημοκρατικός πρόεδρος τα βάζει με τον Νετανιάχου καθώς όπως ισχυρίζεται μπαίνει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στην Γάζα.

Τα βαριά λόγια

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Μπάιντεν φαίνεται να περιφρονεί τον Ισραηλινό ενώ φέρεται να τον χαρακτήρισε «μ@@@», κατά την διάρκεια ιδιωτικής τους συνομιλίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παροτρύνει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά όσοι γνωρίζουν καλά το τι συζητούν οι δυο ηγέτες είπαν ότι ο Νετανιάχου «του έχει κάνει την ζωή κόλαση» και είναι δύσκολο να συνεργαστεί μαζί του.

«Απλώς αισθάνεται ότι αυτό είναι αρκετό», δήλωσε μία από τις πηγές σχετικά με την άποψη του Μπάιντεν για την εκστρατεία στη Γάζα. «Πρέπει να σταματήσει».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κατά καιρούς αναφερθεί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως απλά «αυτός ο τύπος» και τον έχει αποκαλέσει «μ@@@» σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αντέκρουσε πάντως τους ισχυρισμούς των πηγών, λέγοντας ότι παρά τις διαφωνίες τους σε ορισμένα θέματα οι δύο άνδρες έχουν μια «σχέση δεκαετιών που σέβεται δημόσια και ιδιωτικά».

Η απογοήτευσή του (Μπάιντεν) δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή πολιτικής, αναφέρει χαρακτηριστικά το NBC News, το οποίο προσθέτει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έχει αρχίσει να εξετάζει τέτοιες επιλογές».