Skip to main content

H κινεζική Γιορτή της Άνοιξης και το Έτος του Δράκου ανά τον κόσμο

Οι ομαδικές οικογενειακές φωτογραφίες φανερώνουν τη σημασία που αποδίδει ο κινεζικός λαός στην οικογενειακή θαλπωρή

Οι σκηνές με τα κόκκινα φανάρια, τα εορταστικά δίστιχα για τη Γιορτή της Άνοιξης και τα γεμάτα ζωντάνια πανηγύρια των ναών προμηνύουν τον ερχομό του σεληνιακού νέου έτους της Κίνας

Η ΓΙΟΡΤΗ της Άνοιξης δεν αποτελεί μόνο μια κινεζική γιορτή, αλλά πλέον είναι παγκόσμια. Στις 22 Δεκεμβρίου 2023, η 78η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα ότι το σεληνιακό νέο έτος θα αποτελεί επίσημη αργία του Οργανισμού. Το Έτος του Δράκου θα είναι η πρώτη εορτή των Ηνωμένων Εθνών για αυτή τη χρονιά, με τους εορτασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλά μέρη του κόσμου.

ΣΤΙΣ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, η κινεζική πρεσβεία στη Νότια Αφρική πραγματοποίησε μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση, με θέμα «Ευτυχισμένη Γιορτή της Άνοιξης 2024», στην Πλατεία Τάιμς της Πρετόρια, της διοικητικής πρωτεύουσας της χώρας, όπου πάνω από 800 φίλοι της Κίνας από κάθε τομέα της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας, εκπρόσωποι κινεζικών ιδρυμάτων της χώρας και μέλη της τοπικής κινεζικής κοινότητας γιόρτασαν μαζί.

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ θίασος της επαρχίας Χενάν της Κίνας και τοπικοί καλλιτέχνες της Νότιας Αφρικής έδωσαν μαζί μια εξαιρετική εορταστική παράσταση. Οι επιδείξεις Σαολίν Κουνγκ Φου, τα μοναδικά παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού, πλημμυρίζοντας τον χώρο με την εορταστική ατμόσφαιρα του κινεζικού νέου έτους και ενίσχυσαν τη φιλία των δύο χωρών.

ΣΤΙΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, καλλιτέχνες από την πόλη Τσουεντσόου της επαρχίας Φουτζιέν, κληρονόμοι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της επαρχίας, έδωσαν μια καταπληκτική παράσταση στο καλλιτεχνικό ύφος της Φουτζιέν σε πανηγύρι για το νέο έτος που οργάνωσαν οι ναοί της κινεζικής συνοικίας της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία. Δώδεκα καλλιτέχνες της Τσουεντσόου παρουσίασαν στο κοινό αυθεντικά θεάματα της νότιας Φουτζιέν μέσα από ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιλάμβανε τραγούδια και χορό, κουκλοθέατρο, μουσική Νανγίν, όπερα Λιγιουέν και Γκαοτζιά και πολεμικές τέχνες.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ των καλλιτεχνών ήταν συναρπαστική και η αίθουσα κατάμεστη από κόσμο. Πέρα από την παρουσίαση των έξι βασικών τεχνών της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως τα ξυλόγλυπτα προσωπεία για μαριονέτες, η πλεκτική με μπαμπού, η κατασκευή ξύλινων καραβιών, η σκαλιστική σε κασσίτερο, η κατασκευή χάρτινων φαναριών και η χαρτοκοπτική, παρουσιάστηκαν επίσης η τελετή του θυμιάματος, η τελετή του τσαγιού, η κατασκευή χειροποίητων χάρτινων δράκων, ο χορός του δράκου και άλλες δραστηριότητες με θέμα το Έτος του Δράκου, όπως έκθεση φωτογραφιών, καλλιγραφία με ευχές του νέου έτους, χαρτοκοπτική εορταστικών στολιδιών, χορός με μπαμπού, είδη λαϊκής τέχνης και πρωτοχρονιάτικες λιχουδιές που έδωσαν μια «γεύση» από το κινεζικό νέο έτος στην εκδήλωση. Η μοναδική αυτή πολιτιστική εμπειρία προσέλκυσε πλήθος κόσμου που έσπευσε να απαθανατίσει το γεγονός αναρτώντας υλικό στα κοινωνικά τους δίκτυα.

ΣΤΙΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ο πρέσβης της Κίνας στην Καμπότζη, Γουάνγκ Γουεντιέν, παρέθεσε δεξίωση για το κινεζικό νέο έτος στο ξενοδοχείο Σόκα, στις όχθες του ποταμού Μεκόνγκ στην Πνομ Πενχ. Στη δεξίωση παρουσιάστηκαν ο χορός του λιονταριού, κινεζική καλλιγραφία, μουσικά όργανα, η τέχνη του τσαγιού και μικρά εδέσματα που μαζί δημιούργησαν ένα εορταστικό κλίμα, με τους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες.

ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ διοργανώθηκαν επίσης εκθέσεις βίντεο και φωτογραφίας με τίτλο «65η Επέτειος Φιλίας Κίνας – Καμπότζης» και «Όμορφη Κίνα», καθώς επίσης και έκθεση με μεταφρασμένα κλασικά λογοτεχνικά έργα των δύο χωρών. Οι προσκεκλημένοι επαίνεσαν τα σπουδαία αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας στη νέα εποχή, καθώς και τα επιτεύγματα της διμερούς συνεργασίας με στόχο ένα κοινό μέλλον, και ευχήθηκαν στις δύο χώρες ευημερία, ειρήνη, ασφάλεια, και αιώνια αδελφική φιλία.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της 26ης Ιανουαρίου, το θέατρο των βασιλικών ανακτόρων του Άμπου Ντάμπι, της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σείστηκε από το χειροκρότημα. Το κινεζικό χορόδραμα «Κινεζική Πρωτοχρονιά» που παρουσίασε το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας αποτέλεσε την εναρκτήρια παράσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών του Άμπου Ντάμπι, του σημαντικότερου καλλιτεχνικού γεγονότος στη Μέση Ανατολή, και εγκαινίασε σειρά δραστηριοτήτων της Κίνας, της τιμώμενης χώρας της φετινής διοργάνωσης.

ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ με τα κόκκινα φανάρια, τα εορταστικά δίστιχα για τη Γιορτή της Άνοιξης και τα γεμάτα ζωντάνια πανηγύρια των ναών προμηνύουν τον ερχομό του σεληνιακού νέου έτους της Κίνας. Το παραδοσιακό οικογενειακό δείπνο της Παραμονής αντανακλά τις παραδοσιακές αξίες της φιλοξενίας, του σεβασμού προς τους ηλικιωμένους και της αγάπης προς τα παιδιά. Οι ομαδικές οικογενειακές φωτογραφίες φανερώνουν τη σημασία που αποδίδει ο κινεζικός λαός στην οικογενειακή θαλπωρή και τη λαχτάρα για επανένωση. Η μάχη ανάμεσα στο τέρας Νιέν και τον Κινέζο «καρυοθραύστη» εξάπτει την παιδικά φαντασία, αντλώντας μοτίβα από τους μύθους της Πρωτοχρονιάς.

ΤΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ «Κινεζική Πρωτοχρονιά» του Εθνικού Μπαλέτου της Κίνας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών του Άμπου Ντάμπι, πλούσιο σε κινεζικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσε μια πολύχρωμη και συναρπαστική καλλιτεχνική γιορτή για το τοπικό κοινό. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτό το «δώρο» για τη νέα χρονιά, οι Κινέζοι καλλιτέχνες ευχήθηκαν στους θεατές μια όμορφη, χαρούμενη και ειρηνική Πρωτοχρονιά μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.