Skip to main content

Επίθεση Μπάιντεν στον ειδικό εισαγγελέα: «Η μνήμη μου είναι μια χαρά»

REUTERS/Kevin Lamarque

Συναισθηματικά φορτισμένος ο Μπάιντεν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του ειδικού εισαγγελέα - Η ηλικία του όμως ανησυχεί πολλούς Αμερικανούς

Οργισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τους ισχυρισμούς του ειδικού εισαγγελέα, που εξέτασε το πώς χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα, σχετικά με τη δυσκολία του να θυμηθεί σημαντικά γεγονότα της ζωής.

Σε μια αιφνιδιαστική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Μπάιντεν, διεμήνυσε: «Η μνήμη μου είναι μια χαρά». Αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε πέθανε ο γιος του, λέγοντας: «Πώς διάολο τολμά να αναφερθεί σε αυτό;».

Ο Ειδικός Εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Χουρ έκρινε ότι ο Μπάιντεν είχε κρατήσει ακατάλληλα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τη στρατιωτική και την εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν, αφού υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος.

Η καυστική έκθεση 345 σελίδων, που κυκλοφόρησε, ανέφερε ότι η μνήμη του προέδρου είχε «σημαντικούς περιορισμούς». Ο Χουρ πήρε συνέντευξη από τον 81χρονο πρόεδρο για πέντε ώρες στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο εισαγγελέας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Μπάιντεν δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ήταν αντιπρόεδρος (από το 2009-2017) ή «ακόμα και πότε πέθανε ο γιος του Μπο» (2015).

Στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ένας συναισθηματικά φορτισμένος Μπάιντεν: «Ειλικρινά, όταν μου έκαναν την ερώτηση, αυτό που σκέφτηκα ήταν πως δεν ήταν δική τους δουλειά», είπε.«Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου το θυμίζει πότε πέθανε [ο Μπο Μπάιντεν]».

Είπε ακόμη ότι ήταν «πολύ απασχολημένος… στη μέση του χειρισμού μιας διεθνούς κρίσης» όταν του πήρε συνέντευξη ο ειδικός εισαγγελέας από τις 8 έως τις 9 Οκτωβρίου πέρυσι – ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας.

«Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη»

Ο ειδικός εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί ο πρόεδρος για ακατάλληλο χειρισμό φακέλων επειδή «στη δίκη, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε ένα ένορκο, όπως έκανε κατά τη συνέντευξή του, ως συμπαθητικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ηλικία του προέδρου ανησυχεί τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών στον Λευκό Οίκο του Νοεμβρίου. Όμως ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ήταν ο υποψήφιος με τα περισσότερα προσόντα.

«Είμαι καλοπροαίρετος», είπε. «Και είμαι ηλικιωμένος. Ξέρω τι στο διάολο κάνω. Ξαναστάτησα αυτή τη χώρα στα πόδια της. Δεν χρειάζομαι τη σύστασή του» κατέληξε.