Skip to main content

ΕΕ: Παύση και στη Mercosur υπό την πίεση των αγροτών και του… Μακρόν

Philippe BUISSIN/EUROPEAN UNION
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς

«Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία ως έχει», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβτις

Νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών θεσμών, υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων των αγροτών κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο. Αυτή τη φορά, ο  εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, είπε πως «οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στην ΕΕ να συνάψει εμπορική συμφωνία με την ομάδα χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur δεν έχουν εκπληρωθεί».

Η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου επανεξετάζεται τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω διαμαρτυριών από αγρότες που λένε ότι υποτιμώνται από φθηνές εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τα αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ.

«Η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύναψη της συμφωνίας Mercosur», δήλωσε ο Σέφκοβιτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία συνεχίζονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μπλοκ της Mercosur, αποτελούμενο από Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη, συζητούν εδώ και 20 περίπου χρόνια για τη συμφωνία, με την ΕΕ να πιέζει στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για ισχυρότερες εγγυήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αποψίλωση των δασών.

Η «χημεία» των αγροτών

Η Γαλλία έχει επανειλημμένα εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι θα ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, πιέζοντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που πιθανότατα θα διεκδικήσει μια 2η θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια νίκη για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος ασκούσε με τον τρόπο αυτό πιέσεις στην επικεφαλής της Κομισιόν, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στα εσωτερικά της χώρας του. Άλλωστε το κόμμα Λε Πεν προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ και η ίδια η Μαρίν Λε Πεν βλέπει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται.

Υπενθυμίζεται ότι άρον άρον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνάντησε τους αγρότες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, προσπαθώντας να τους καθησυχάσει, ενώ ανακοίνωσε χθες πως θα ακυρωθεί η συμφωνία SUR, η οποία αφορούσε τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε σχετικά

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους – Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο