Skip to main content

Μακρόν: Θέλει να βάλει στοπ στη Συμφωνία Mercosur και πιέζει τη φον ντερ Λάιεν

EPA/OLIVIER HOSLET

Μακρόν και αγροτικές κινητοποιήσεις επηρεάζουν τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Ο Μακρόν πιέζεται από τους αγρότες και με προσωπική του επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να ακυρωθεί η συμφωνία Mercosur, βάζοντας δύσκολα στην πρόεδρο της Κομισιόν εν όψει της ανανέωσης (;) της θητείας της στον θεσμό.

Η συμφωνία Mercosur, που ετοιμάζεται εδώ και 2 δεκαετίες, θα δημιουργούσε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα κάλυπτε σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Μακρόν αντιτίθεται πιο έντονα στο σύμφωνο Mercosur και θέλει να προστατεύσει τη γαλλική γεωργία από την εισαγωγή βραζιλιάνικου και αργεντίνικου βοείου κρέατος. Σύμφωνα με το Politico, έθεσε τις ανησυχίες του σε γραπτό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα και οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι εκείνη του έδωσε κάποιο σήμα πως συμφωνεί.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια σχετικά με τη Mercosur, ζητάμε να μην υπογραφεί η συμφωνία με τη σημερινή της μορφή», δήλωσε ο Μακρόν την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στη Σουηδία, θέτοντας το αίτημά του στα πρακτικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα θέσει το θέμα απευθείας στη φον ντερ Λάιεν όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πέμπτη και Παρασκευή.

Το ατού του Μακρόν είναι το επισφαλές μέλλον της ίδιας της φον ντερ Λάιεν. Καθώς σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για να ηγηθεί της Επιτροπής για δεύτερη θητεία, η Γερμανίδα πολιτικός δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει έναν από τους ισχυρότερους ηγέτες του μπλοκ.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωρίζει ότι χρειάζεται την υποστήριξη του προέδρου Μακρόν στην προοπτική μιας πιθανής δεύτερης θητείας», δήλωσε ένας Γάλλος ευρωβουλευτής από το στρατόπεδο του Μακρόν.

Όπως πάντως επισημαίνει το Politico, αξιωματούχοι της ΕΕ και διπλωμάτες της Mercosur αρνούνται ότι πάγωσαν οι συνομιλίες μετά την επιστολή του Γάλλου προέδρου. Οι επικεφαλής των διαπραγματευτών συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία και πρόκειται να συμφωνήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν διπλωμάτες της Mercosur.

Η επιστολή Μακρόν έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το κίνημα των αγροτών εξαπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλώσεις έχουν φέρει αδιέξοδο σε μέρη της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και της Γαλλίας. Στον χορό έχουν μπει και οι Έλληνες αγρότες.

Στους Ευρωπαίους αγρότες θα δοθεί μέρος της βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία

Οι λεπτομέρειες των αιτημάτων τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αλλά το  κοινό θέμα ανάμεσα στα πλακάτ είναι πώς οι πολιτικές της ΕΕ, που κυμαίνονται από πρωτοβουλίες για το κλίμα έως χαλάρωση των κανόνων εισαγωγής για τα ουκρανικά προϊόντα, έχουν υπονομεύσει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων αγροτών και έχουν αφήσει πολλές αγροτικές επιχειρήσεις στο χείλος της κατάρρευσης.

Τι ζητά ο Μακρόν

Ο Μακρόν χρησιμοποιεί τη σύνοδο της ΕΕ για να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε να χαλαρώσουν οι όροι για την πράσινη γεωργία, να περιορίσουν τις εισαγωγές από την Ουκρανία και να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο με τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

«Ζητάμε κάποια πολύ απτά πράγματα για τους αγρότες μας», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στη Σουηδία, καθώς επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει την κρίση με την φον ντερ Λάιεν προσωπικά.

Ο Μακρόν θέλει μια εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν από τους αγρότες να διατηρούν μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους για την προώθηση της βιοποικιλότητας, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών πουλερικών και δημητριακών από την Ουκρανία – δύο κύριες ανησυχίες για τους Γάλλους αγρότες που μοιράζονται και άλλες χώρες μέλη.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ αναμένεται να επικεντρωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Με άλλους ηγέτες να δέχονται επίσης πιέσεις από τους αγρότες, οι διπλωμάτες φαίνεται προς το παρόν να είναι χαλαροί όσον αφορά το σχέδιο του Μακρόν να αναδείξει τις αγροτικές κινητοποιήσεις μείζον θέμα στη Σύνοδο, καθώς το θέμα δεν έχει ακόμη τεθεί στην επίσημη ημερήσια διάταξη της συνόδου.

Πηγή: Politico