Skip to main content

«Αναζητάς την ομορφιά; Μπορεί να γίνεις το θήραμα»: Η Κίνα προειδοποιεί για τις «όμορφες» παγίδες των κατασκόπων

Το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας δημοσιοποίησε περίπτωση άνδρα που βρέθηκε να εκβιάζεται από δίκτυο ξένων κατασκόπων

Να προσέχουν τις «εξωτικές ομορφιές» καλεί η Κίνα τους πολίτες της, προειδοποιώντας τους ότι ίσως επιδιώκουν να τους παρασύρουν στα χέρια ξένων κατασκοπευτικών υπηρεσιών.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας αναφέρθηκε μάλιστα, σε ανάρτησή του, στην περίπτωση του Λι Σι, ο οποίος επισκέφθηκε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης κατόπιν πρόσκλησης ξεναγού ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό. Ο ξεναγός τον κάλεσε να «διαλέξει» γυναίκες για τη βραδιά.

Ο Λι, ο οποίος φέρεται να εργάζεται σε κρατική εταιρεία, δεν γνώριζε ότι οι δραστηριότητές του παρακολουθούνταν έως ότου «εύσωμοι αλλοδαποί με στολή» μπήκαν στο δωμάτιό του και τον φωτογράφισαν γυμνό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις φωτογραφίες για να τον εκβιάσουν και να τον εξαναγκάσουν να ενταχθεί στην οργάνωση πληροφοριών τους. Ο Λι παρέδωσε το φορητό υπολογιστή εργασίας του από φόβο, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ο εφιάλτης του συνεχίστηκε ακόμα και μετά την επιστροφή του στην Κίνα καθώς τον εκβίαζαν συνεχώς προκειμένου να παρέχει στον οργανισμό απόρρητες πληροφορίες.

«Στο τέλος, μετατράπηκε σε μαριονέτα στο έλεος της ξένης ομάδας πληροφοριών και προκάλεσε τρομερή ζημιά στην εθνική ασφάλεια της Κίνας», ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι τελικά ο Λι συνελήφθη και θα δικαστεί «αυστηρά».

Ο τίτλος της ανάρτησης του υπουργείου στο WeChat αναφέρει: «Αναζητάς την ομορφιά; Μπορεί να γίνεις το θήραμα».

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, το οποίο λειτουργεί ως υπηρεσία πληροφοριών και μυστικής αστυνομίας της Κίνας, κρούει όλο και πιο συχνά τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ξένοι κατάσκοποι.

Το υπουργείο δημοσιοποιεί επίσης περιπτώσεις συλλήψεων για κατασκοπεία στην Κίνα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεκίνο είχε συλλάβει ένα άτομο που φέρεται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, MI6.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, τέτοιες προειδοποιήσεις αντικατοπτρίζουν ένα αίσθημα ανασφάλειας των αρχών στη Κίνα.

«Δεν νομίζω ότι αυτές οι παγίδες είναι πιο διαδεδομένες τώρα από ό,τι σε άλλες χρονικές στιγμές. Μέρος της κατασκοπευτικής εργασίας εκμεταλλευόταν πάντα τις ανθρώπινες αδυναμίες, είτε είναι απληστία, λαγνεία, υπερηφάνεια, ματαιοδοξία, θυμός, απογοήτευση ή κάτι τέτοιο», δήλωσε στο BBC ο Ίαν Τσονγκ του Carnegie China.

«Για μένα, η εκστρατεία του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στα μέσα ενημέρωσης και η πρόσφατη επισήμανση των κινδύνων που σχετίζονται με παγίδες ομορφιάς αντανακλούν περισσότερο ένα αίσθημα ανασφάλειας και απειλής, ιδιαίτερα από τον έξω κόσμο, που φαίνεται να αντιλαμβάνεται η σημερινή κινεζική ηγεσία», πρόσθεσε.