Skip to main content

ΗΠΑ: Νεκρά θεωρούνται δυο μέλη των ειδικών δυνάμεων στον Κόλπο του Άντεν

Bill Mesta/U.S. Navy

Είχαν πραγματοποιήσει επιδρομή σε πλεούμενο του Ιράν

Νεκρά θεωρούνται δυο μέλη αμερικανικής μονάδας ανορθόδοξου πολέμου (SEALs), τα οποία χάθηκαν στα ανοιχτά της Σομαλίας στις 11 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Με λύπη ανακοινώνουμε ότι μετά από μια εξαντλητική έρευνα δέκα ημερών, τα δύο αγνοούμενα μέλη δεν εντοπίστηκαν και θεωρούνται πλέον νεκροί», ανέφερε η CENTCOM την Κυριακή. «Από σεβασμό προς τις οικογένειες, δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Η CENTCOM πρόσθεσε ότι ομάδες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ισπανία έψαξαν πάνω από 21.000 τετραγωνικά μίλια για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους δύο αγνοούμενους. Οι δυο στρατιωτικοί αγνοούνταν στον Κόλπο του Άντεν έπειτα από επιδρομή σε ιρανικό πλεούμενο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.  Αναζητούσαν παράνομα ιρανικά όπλα, όταν ο ένας έπεσε στο νερό και ο δεύτερος ακολούθησε σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σύμφωνα με το CNN.

Η επιχείρηση αναζήτησής τους θα συνεχιστεί, αλλά πλέον με διαφορετικό σκοπό, προκειμένου να ανακτηθούν τα πτώματά τους, διευκρίνισε η CENTCOM.

Οι ΗΠΑ διατηρούν μικρή στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία που επικεντρώνεται στην απειλή της μαχητικής ομάδας Αλ-Σαμπάμπ, εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της χώρας. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Αλ-Σαμπάμπ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εκτός από την εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ έχουν επίσης συντονιστεί με τη σομαλική κυβέρνηση για να πραγματοποιήσουν πλήγματα κατά της Αλ-Σαμπάμπ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία, εξαπέλυσαν αυτόν τον μήνα επανειλημμένα πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, αντιδρώντας στις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο διεθνές εμπόριο και επιτείνουν τις ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Παρά τα πλήγματα των ΗΠΑ, που πλέον μοιάζουν να κυνηγούν πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι, οι αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», που πρόσκειται στο Ιράν, διαμηνύουν πως οι επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ, και πλέον και αμερικανικών, θα συνεχιστούν.