Skip to main content

ΕΕ: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο», λέει ο Βέλγος πρωθυπουργός

naftemporiki.gr

«Στόχος μας μια Ευρώπη σταθερή και δυνατή»

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Από τις προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας, θα είναι να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη. Στόχος μας είναι μια πιο δυνατή Ευρώπη», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα στο Στρασβούργο.

«Αυτήν την στιγμή η οικονομία έχει πιο γεωπολιτική χροιά από ποτέ. Πρέπει η Ευρώπη να είναι έτοιμη για το μέλλον», υπογράμμισε, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα βρίσκεται στο Επίκεντρο της Βελγικής Προεδρίας.

Αναφορικά με την πρόθεση διεύρυνσης της ΕΕ, ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε πως «η ΕΕ γίνεται μεγαλύτερη αλλά πρέπει να γίνει και καλύτερη».

Η πρόεδρος του Σώματος Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών (6-9 Ιουνίου), ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική και κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή.

«Το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, όπου οι δημοκρατίες και οι ελευθερίες μας θα δοκιμαστούν», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντε Κρόου, αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές, αλλά και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ: «Αν το 2024 μας φέρει ξανά “πρώτα η Αμερική”, θα είναι περισσότερο από ποτέ “η Ευρώπη μόνη της”». Η Ευρώπη όμως δεν θα πρέπει να φοβάται να ενεργήσει μόνη της.

Ο Βέλγος πρωθυποιυργός προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να διατηρήσουν την αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τη συνεχή στρατιωτική υποστήριξη, τονίζοντας ότι το θέμα έχει «υπαρξιακό χαρακτήρα για τους Ευρωπαίους».

Ευρωκοινοβούλιο: Ουγγαρία, Ουκρανία και βελγική προεδρία στο επίκεντρο της ατζέντας στο Στρασβούργο

Ο Αλεξάντερ ντε Κρόου ζήτησε επίσης να ανοίξουν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για να ενισχυθεί η καινοτομία και να υπάρξει μια βιομηχανική συμφωνία παράλληλα με την Πράσινη Συμφωνία.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός ντε Κρόου δήλωσε ότι η διατήρηση μιας πιο συντονισμένης και ολοκληρωμένης προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί μέρος της λύσης. Για το σκοπό αυτό, ζήτησε ευρείες εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες για να τις βοηθήσει να γίνουν πιο σταθερές.

Οι έξι βασικές προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας είναι οι εξής:

  • Προάσπιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ενότητας
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  • Επιδίωξη μιας πράσινης και δίκαιης μετάβασης
  • Ενίσχυση της ατζέντας μας για την κοινωνία και την υγεία
  • Προστασία των ανθρώπων και των συνόρων
  • Προώθηση μιας παγκόσμιας Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η βελγική προεδρία της ΕΕ ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2024, όταν και θα τη διαδεχθεί η Ουγγαρία.