Skip to main content

ΕΕ: Ανεπηρέαστες οι πτήσεις από το πρόβλημα με τα Boeing

REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo

Δύο εταιρείες χρησιμοποιούν MAX 9

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), έχει καθηλώσει στο έδαφος 171 Boeing 737 Max-9, εν αναμονή των απαραίτητων επιθεωρήσεων για την ασφάλειά τους.

Σε συνέχεια αυτής της κίνησης ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) υιοθέτησε την εντολή της FAA να καθηλωθούν στο έδαφος τα MAX 9 με τη «συγκεκριμένη διαμόρφωση», όπως το αεροσκάφος της Alaska Airlines, αλλά πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι «καμία αεροπορική εταιρεία σε κράτος μέλος του EASA δεν έχει επί του παρόντος αεροσκάφος με τη σχετική διαμόρφωση».

Την Κυριακή οι δύο ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν MAX 9 – η Corendon Dutch Airlines και η Icelandair – άφησαν την πόρτα ενεργοποιημένη και έτσι δεν επηρεάστηκαν από την εντολή.

Alaska Airlines: Καθηλώνει τον στόλο των Boeing 737 Max για λόγους ασφαλείας

Ωστόσο, η Turkish Airlines «ζήτησε προληπτική εξέταση των πέντε αεροσκαφών Boeing 737 MAX 9 του στόλου της ως αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας των αρχών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Σ

Τα καθηλωμένα αεροσκάφη δεν αφορούν όλα τα MAX 9 που λειτουργούν στις ΗΠΑ, αλλά μόνο αυτά που πετούν με βύσμα αντί για την πόρτα έκτακτης ανάγκης μεταξύ των πτερυγίων και της πίσω πόρτας.

Τα ευρήματα της United Airlines

Μπουλόνια που χρειάζονται «πρόσθετο σφίξιμο» βρέθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων των Boeing 737 Max 9, ανακοίνωσε η United Airlines, μετά την αποκόλληση τμήματος του αεροσκάφους εν πτήσει.

Η United Airlines είπε ότι «προβλήματα εγκατάστασης» που σχετίζονται με τα βύσματα της πόρτας θα επιλυθούν πριν αυτός ο τύπος αεροσκαφών αρχίσει να χρησιμοποιείται ξανά.

Οι επιθεωρήσεις ξεκίνησαν μετά την πτώση ενός τμήματος της ατράκτου από ένα 737 Max 9 της Alaska Airlines την Παρασκευή, με την εταιρία να λέει ότι έκτοτε έχει βρει κάποιο χαλαρό υλικό σε ορισμένα Max 9.