Skip to main content

Γάζα: Η Δύση αναζητεί γρήγορο τερματισμό του πολέμου

REUTERS/Ahmed Zakot

Αμπντάλα: Το Ισραήλ δημιουργεί μια «γενιά ορφανών»

Τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αναζητούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους της Ομάδας των 7 (G7), όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, την ώρα που οι ομόλογοί του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν περιοδείες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Αντονι Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, προτού μεταβεί στο Ισραήλ, με στόχο την συντονισμένη έναρξη ειρηνευτικών προσπαθειών που είναι αναγκαίες για την αποφυγή ευρύτερης ανάφλεξης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στον Λίβανο, σύμφωνα με το Reuters.

Τόσο ο κ. Μπλίνκεν, όσο και η κ. Μπέρμποκ, προειδοποίησαν σε δηλώσεις τους για τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Γκάλαντ: Πολεμούμε έναν άξονα

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη τόσο να τερματίσει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς, όσο και να αποτρέψει μία κλιμάκωση εκ μέρους της Χεζμπολάχ.

«Πολεμούμε έναν άξονα, όχι έναν και μόνο εχθρό», δήλωσε ο Γκάλαντ στην Wall Street Journal. «Το Ιράν αναπτύσσει στρατιωτική ισχύ γύρω από το Ισραήλ για να την χρησιμοποιήσει».

Αμπντάλα: Το Ισραήλ δημιουργεί μια «γενιά ορφανών»

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα κατηγόρησε το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά ορφανών από τον βάρβαρο, όπως τον χαρακτήρισε, πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως είπε ο Ιορδανός μονάρχης, περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται λόγω του πολέμου.

Λίβανος: Νεκρό υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Νεκρό από πλήγμα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο έπεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο υψηλόβαθμος διοικητής της Χεζμπολάχ «είχε ηγετικό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στον νότο», δήλωσε ο αξιωματούχος ασφαλείας, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή που στόχευσε το αυτοκίνητό του στον νότιο Λίβανο».

Μετά τον θάνατο του αξιωματούχου της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει πάνω από 130 μέλη της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, αφότου ξεκίνησαν οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Άλλοι 19 έχουν σκοτωθεί στη Συρία.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε το Ισραήλ σε δύο τηλεοπτικά διαγγέλματα την περασμένη εβδομάδα να μην ξεκινήσει πλήρους κλίμακας πόλεμο στον Λίβανο. «Όποιος σκέπτεται πόλεμο με εμάς, θα το μετανιώσει», είπε ο Νασράλα.