Skip to main content

Bασανιστήρια, βιασμοί, υποχρεωτικές αμβλώσεις από ιδρυτή μεγάλης ευαγγελικής εκκλησίας: «Υποσχόταν παράδεισο, έδινε κόλαση»

O TB Joshua «θεραπεύει» πιστή/ Πηγή: BBC

Ο TB Joshua, ο οποίος πέθανε το 2021, ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος ιεροκήρυκας και τηλεευαγγελιστής με τεράστιο παγκόσμιο κοινό

Στοιχεία εκτεταμένης κακοποίησης και βασανιστηρίων από τον ιδρυτή μιας από τις μεγαλύτερες χριστιανικές ευαγγελικές εκκλησίες στον κόσμο αποκάλυψε το BBC.

Δεκάδες πρώην μέλη της αποκαλούμενης Εκκλησίας της Συναγωγής όλων των Εθνών καταγγέλλουν φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και αναγκαστικών αμβλώσεων, από τον ΤΒ Joshua της Νιγηρίας, ο οποίος έχει πεθάνει.

Ενδείξεις για φρικτές πράξεις σε ένα μυστικό συγκρότημα του Λάγος εκτείνονται σε διάστημα σχεδόν 20 ετών. Η Εκκλησία της Συναγωγής όλων των Εθνών δεν απάντησε στους ισχυρισμούς, αλλά είπε ότι οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί του παρελθόντος ήταν αβάσιμοι.

Ο TB Joshua, ο οποίος πέθανε το 2021, ήταν ένας χαρισματικός και εξαιρετικά επιτυχημένος ιεροκήρυκας και τηλεευαγγελιστής που είχε τεράστιο παγκόσμιο κοινό. Τα ευρήματα του BBC μετά από διετή έρευνα περιλαμβάνουν:

  • Δεκάδες αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για σωματική βία ή βασανιστήρια από τον ίδιο τον Joshua, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών, μαστιγωμάτων και ακινητοποίησης με αλυσίδες
  • Πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και επανειλημμένους βιασμούς από τον Joshua μέσα στο συγκρότημα
  • Πολλαπλές καταγγελίες για αναγκαστικές αμβλώσεις μετά τους βιασμούς από τον Τζόσουα
  • Πολλαπλές καταγγελίες ανθρώπων που περιγράφουν λεπτομερώς πώς ο Τζόσουα προσποιούταν οτι παρείχε «θαυματουργές θεραπείες», οι οποίες μεταδόθηκαν σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Ήταν μία κόλαση. Συνέβαιναν τρομερά πράγματα»

Ένα από τα θύματα, μια Βρετανίδα, που ονομάζεται Ρέι, ήταν 21 ετών όταν εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον το 2002 και προσχώρησε στην εκκλησία. Πέρασε τα επόμενα 12 χρόνια ως ένας από τους λεγόμενους «μαθητές» του Τζόσουα μέσα στο τσιμεντένιο συγκρότημα που μοιάζει με λαβύρινθο στο Λάγος. «Όλοι νομίζαμε ότι ήμασταν στον παράδεισο, αλλά ήμασταν στην κόλαση και στην κόλαση συμβαίνουν τρομερά πράγματα», είπε στο BBC.

Η Ρέι κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Τζόσουα και υποβλήθηκε σε μια μορφή απομόνωσης για δύο χρόνια. Η κακοποίηση ήταν τόσο σοβαρή, που λέει ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πολλές φορές μέσα στο συγκρότημα.

Η Εκκλησία της Συναγωγής όλων των Εθνών έχει ακολούθους παγκοσμίως και διαχειρίζεται ένα τηλεοπτικό κανάλι που ονομάζεται Emmanuel TV, όπως επίσης και λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια θεατές. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική ταξίδεψαν στη Νιγηρία για να δουν τον Τζόσουα να κάνει «θεραπευτικά θαύματα». Τουλάχιστον 150 επισκέπτες ζούσαν μαζί του ως μαθητές στο συγκρότημα του στο Λάγος, ορισμένοι εκ των οποίων για δεκαετίες.

Περισσότεροι από 25 πρώην «μαθητές» μίλησαν στο BBC – από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Γκάνα, τη Ναμίμπια και τη Γερμανία – δίνοντας ισχυρή επιβεβαιωτική μαρτυρία για τις εμπειρίες τους μέσα στην αυτοαποκαλούμενη«εκκλησία», με τις πιο πρόσφατες εμπειρίες το 2019. Πολλά θύματα ήταν στην εφηβεία τους όταν εντάχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις Βρετανών, η μεταφορά τους στο Λάγος έγινε με χρήματα που έδωσε ο ίδιος Τζόσουα, σε συντονισμό με άλλες εκκλησίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σοκάρει η περιγραφή των βασανιστηρίων

Η Ράι και πολλοί άλλοι συνεντευξιαζόμενοι συνέκριναν τις εμπειρίες τους με το να είναι μέλη σε μια επικίνδυνη σέκτα.

Η Τζέσικα, από τη Ναμίμπια, λέει ότι η δοκιμασία της κράτησε περισσότερα από πέντε χρόνια. Ήταν 17 ετών όταν ο Τζόσουα τη βίασε για πρώτη φορά. Υποχρεώθηκε σε πέντε αναγκαστικές αμβλώσεις ενώ βρισκόταν εκεί. «Θα μπορούσε να μας είχε σκοτώσει», είπε στο BBC.

Άλλοι συνεντευξιαζόμενοι λένε ότι τους έγδυναν και τους ξυλοκοπούσαν με ηλεκτρικά καλώδια και μαστίγια αλόγων, ενώ τους αρνούνταν συστηματικά τον ύπνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το BBC, μετά τον θάνατό του τον Ιούνιο του 2021, ο ΤΒ Τζόσουα είχε χαιρετιστεί ως ένας από τους πάστορες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αφρικανική ιστορία. Μεγαλωμένος στη φτώχεια, έχτισε μια ευαγγελική αυτοκρατορία που αριθμούσε δεκάδες πολιτικούς ηγέτες, διασημότητες και διεθνείς ποδοσφαιριστές μεταξύ των ακολούθων της.

Το 2014 ένας ξενώνας για προσκυνητές κατέρρευσε σκοτώνοντας τουλάχιστον 116 άτομα.