Skip to main content

Οι στόχοι του Κιμ για τη νέα χρονιά: Νέοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι και παραγωγή πυρηνικών υλικών

KCNA via REUTERS

H Βόρεια Κορέα πρέπει «να ακονίσει το σπαθί» για να αμυνθεί

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκε να εκτοξεύσει τρεις επιπλέον στρατιωτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, να παράγει περισσότερα πυρηνικά υλικά και να λανσάρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση σε επιθετικές επιχειρήσεις το 2024.

Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό επιτελείο του, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τόνισε πως χρειάζεται «συντριπτική» πολεμική ετοιμότητα και ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά μέσα ώστε να συντρίψει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα εάν επιλέξουν την ένοπλη αντιπαράθεση με τη χώρα του, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).

Ο Κιμ υποστήριξε ότι το σενάριο πολέμου στην κορεατική χερσόνησο φαίνεται πως θα γίνει σύντομα πραγματικότητα λόγω των εχθρικών ενεργειών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ως εκ τούτου, είπε πως η Βόρεια Κορέα πρέπει «να ακονίσει το σπαθί» για να αμυνθεί.

«Εάν επιλέξουν την στρατιωτική αντιπαράθεση και προκαλέσουν ανάφλεξη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πιο ισχυρά μέσα… ώστε να καταφέρουμε ένα συντριπτικό πλήγμα και να τους καταστρέψουμε ολοσχερώς», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Στη διάρκεια της σύσκεψης με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος, ο βορειοκορεάτης ηγέτης τους συνεχάρη για τα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε.

Ο καθορισμός των κρατικών στόχων για το επόμενο έτος, όπως τους έθεσε ο Κιμ, υποδηλώνουν ότι θα εντείνει τις δοκιμές όπλων ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Κιμ πιστεύει ότι η ενισχυμένη πυρηνική ικανότητα θα του δώσει άλλη μια ευκαιρία για διπλωματία υψηλού ρίσκου με τις ΗΠΑ, για να εξασφαλίσει ελάφρυνση των κυρώσεων εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.