Skip to main content

Ο νεαρός Βρετανός που είχε εξαφανιστεί για 6 χρόνια είπε ψέματα για την απόδρασή του

Φωτογραφία του Άλεξ Μπάτι από το 2017, όταν είχε ηλικία 11 ετών. Έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του, ο 17χρονος σήμερα Άλεξ εντοπίστηκε στη Γαλλία. Φωτ. Greater Manchester Police/Handout via REUTERS

Όπως ανέφερε, είπε ψέματα προκειμένου να προστατεύσει τη μητέρα του και τον παππού του από την αστυνομία

Ο Βρετανός έφηβος Άλεξ Μπάτι, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί πριν από έξι χρόνια στην Ισπανία, προτού εντοπιστεί πριν από λίγες ημέρες στη Γαλλία, αποκάλυψε ότι είπε ψέματα για τις λεπτομέρειες της απόδρασής του, προκειμένου να προστατεύσει τη μητέρα και τον παππού του από την αστυνομία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sun, είπε ότι κατασκεύασε μια ιστορία, λέγοντας ότι ταξίδευε επί τέσσερις ημέρες, με την ελπίδα να εμποδίσει την αστυνομία να εντοπίσει τη μητέρα και τον παππού του.

Ο 17χρονος σήμερα Άλεξ εντοπίστηκε ενώ περπατούσε σε δρόμο στη νοτιοδυτική Γαλλία έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του.  Όπως ανέφερε, οι αμφιβολίες για τον νομαδικό τρόπο ζωής της μητέρας και του παππού του ξεκίνησαν όταν ήταν «14 ή 15 ετών».

Η φιλοδοξία του να σπουδάσει στο κολέγιο ώθησαν στην απόφασή του να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής τους στα γαλλικά Πυρηναία, εξήγησε. Ο 17χρονος έχει επιστρέψει πλέον στο Όλνταμ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου διαμένει με τη γιαγιά του – η οποία είχε την κηδεμονία του πριν την εξαφάνισή του.

Γαλλία: Βρέθηκε αγόρι που αγνοείτο για 6 χρόνια – Τα ίχνη του είχαν χαθεί στην Ισπανία

«Έχω πει ψέματα για να προστατέψω τη μαμά και τον παππού μου, αλλά συνειδητοποιώ ότι πιθανότατα θα εντοπιστούν ούτως ή άλλως», είπε στη Sun. «Δεν χάθηκα. Ήξερα ακριβώς πού πήγαινα» πρόσθεσε, περιγράφοντας το ταξίδι του ως μια διήμερη πεζοπορία, πρώτα προς την πόλη Κιγιάν, όπου προσποιήθηκε πως έψαχνε για οδηγίες, και μετά προς την Τουλούζη.

Ένας διανομέας, ο οποίος περνούσε με το αυτοκίνητο του, προσφέρθηκε να μεταφέρει τον Άλεξ από τους πρόποδες των Γαλλικών Πυρηναίων, όταν τον είδε να περπατά. Όπως ανέφερε ο οδηγός, ο 17χρονος του είχε πει ότι περπατούσε επί τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο 17χρονος ξεκουραζόταν τη μέρα και περπατούσε τη νύχτα προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός.

Ο 17χρονος είχε πάνω του 100 ευρώ σε μετρητά, ενώ όπως είχε υποστηρίξει, δεν είχε κινητό τηλέφωνο και τρεφόταν με οτιδήποτε έβρισκε σε χωράφια και κήπους. Ο οδηγός μετέφερε τον 17χρονο στο Ρεβέλ, ενημερώνοντας τις αρχές, ενώ ακολούθως αστυνομικοί τον οδήγησαν στην Τουλούζη.

Γαλλία: Ο 17χρονος Βρετανός που είχε εξαφανιστεί πριν 6 χρόνια θα επαναπατριστεί – Πώς εντοπίστηκε

Η γιαγιά του Άλεξ, Σούζαν Καρουάνα, είχε δηλώσει στο BBC το 2018 ότι πίστευε πως η μητέρα και ο παππούς του Άλεξ τον είχαν πάρει για να ζήσουν σε μια πνευματική κοινότητα στο Μαρόκο. Όπως είχε δηλώσει, αναζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και δεν ήθελαν ο Άλεξ να πάει σχολείο.

Η Μέλανι και ο Ντέιβιντ Μπάτι έφυγαν από το Όλνταμ με τον Άλεξ για διακοπές στην Ισπανία στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Ο Άλεξ εθεάθη για τελευταία φορά όταν ήταν 11 ετών στο λιμάνι της Μάλαγα στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, την ημέρα που αναμενόταν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέντευξή του στη Sun, ο Άλεξ είπε ότι η επανένωση με τη γιαγιά του στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν συναισθηματική. Τώρα, δηλώνει ότι επιθυμεί να πάει στο κολέγιο – να συνεχίσει να μαθαίνει γαλλικά και να σπουδάσει πληροφορική.