Skip to main content

Γαλλία: Ο 17χρονος Βρετανός που είχε εξαφανιστεί πριν 6 χρόνια θα επαναπατριστεί – Πώς εντοπίστηκε

Φωτογραφία του Άλεξ Μπάτι από το 2017, όταν είχε ηλικία 11 ετών. Έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του, ο 17χρονος σήμερα Άλεξ εντοπίστηκε στη Γαλλία. Φωτ. Greater Manchester Police/Handout via REUTERS

Ο 17χρονος βρίσκεται υπό την φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών της Γαλλίας και είναι καλά στην υγεία του

Στη Βρετανία θα επιστρέψει σύντομα ο 17χρονος Βρετανός Αλεξ Μπάτι, που είχε εξαφανιστεί το 2017, σε ηλικία 11 ετών, και ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή της Τουλούζης, στη Γαλλία.

Ο 17χρονος βρίσκεται υπό την φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών της Γαλλίας και είναι καλά στην υγεία του.

«Αναμένουμε ότι θα έρθει να τον πάρει η γιαγιά του. Περιμένουμε να ρυθμίσουμε τον επαναπατρισμό του με τους Βρετανούς», δήλωσε σύμφωνα με το AFP ο γενικός εισαγγελέας της Τουλούζης, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο όπου βρίσκεται τώρα ο 17χρονος. Οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας και της Βρετανίας βρίσκονται σε επικοινωνία για την υπόθεση.

Πώς χάθηκαν τα ίχνη του

Ο έφηβος Άλεξ Μπάτι (Alex Batty) βρέθηκε στην πόλη Ρεβέλ, ανατολικά της Τουλούζης νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Πριν από έξι χρόνια, ο Άλεξ, ηλικίας 11 ετών τότε, έκανε διακοπές με τη μητέρα και τον παππού του στην Ισπανία, όταν και οι τρεις εξαφανίστηκαν.

Αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι 17χρονος είπε στις αρχές πως βρισκόταν στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως τόνισε, δεν έχει υποστεί κακομεταχείριση.

Η γιαγιά του Άλεξ -και νόμιμη κηδεμόνας του- Σούζαν Καρουάνα είχε δηλώσει το 2018 ότι πίστευε πως η μητέρα του αγοριού, Μέλανι Μπάτι, και ο παππούς του, Ντέιβιντ Μπάτι, τον είχαν πάρει, προκειμένου να ζήσουν σε μια «πνευματική κοινότητα» στο Μαρόκο. Η ίδια συμπλήρωσε ότι η μητέρα και ο παππούς του αγοριού αναζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και δεν ήθελαν ο Άλεξ να πάει σχολείο.

Πώς εντοπίστηκε ο 17χρονος

Το αγόρι εντοπίστηκε αρχικά από έναν διανομέα, ο οποίος ενώ οδηγούσε το όχημά του, είδε τον 17χρονο να περπατά σε δρόμο στους πρόποδες των Πυρηναίων, κρατώντας ένα σακίδιο και ένα σκέιτμπορντ. Ο διανομέας προσφέρθηκε να μεταφέρει τον 17χρονο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της 3ωρης διαδρομής του είπε την ιστορία του, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το αγόρι είπε ότι ζούσε σε μια κοινότητα πλανόδιων. Όπως δήλωσε, δεν εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής, ωστόσο έβρισκε τη μητέρα του λίγο περίεργη και αποφάσισε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό, ο 17χρονος αποφάσισε να φύγει, ενώ όπως δήλωσε, περπατούσε επί μέρες.

Το αγόρι ρώτησε τον οδηγό αν μπορούσε να δανειστεί το τηλέφωνό του και έστειλε ένα μήνυμα μέσω Facebook στη γιαγιά του, λέγοντας ότι είναι καλά και ήθελε να τη δει.