Skip to main content

Αργεντινή: Ποια είναι «El Jefe» Καρίνα Μιλέι, που βρίσκεται πίσω από τον πρόεδρο της χώρας

REUTERS/Agustin Marcarian

Αμέσως ο Μιλέι τής έδωσε ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση

Σε ηλικία 51 ετών, η μικρότερη αδερφή του ακροδεξιού λαϊκιστή προέδρου της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή του αδελφού της. Το ταξίδι της και η μυστηριώδης προσωπικότητα γοητεύουν τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, αν και η χώρα μπαίνει ξανά σε σκληρή λιτότητα με μέτρα που όμως είχε ούτως ή άλλως προαναγγείλει.

Τώρα που ο Μιλέι είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στην έτερη Μιλέι, την Καρίνα Μιλέι μια γυναίκα τόσο δυναμική όσο και διακριτική που της αρέσει να ντύνεται με έντονα χρώματα. Η μικρή αδερφή του προέδρου είναι το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο, η στρατηγός της προεκλογικής του εκστρατείας, η στυλίστριά του, αυτή που ο ίδιος ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτηρίζει «Μεσσία».

Όταν ορκίστηκε ο Μιλέι, η αδελφή του ήταν εκεί. Συνόδευσε τον αδελφό της στην Casa Rosada, την έδρα της κυβέρνησης, στο προεδρικό κάμπριο. Όταν ο Μιλέι χαιρέτησε ξένες αντιπροσωπείες, ήταν εκεί, δίπλα στον νέο πρόεδρο. Όταν ο Μιλέι μίλησε στα πλήθη από το μπαλκόνι του αρχηγείου της κυβέρνησης, φαινόταν στο βάθος.

REUTERS/Agustin Marcarian

Όχι μόνο αυτό, το βράδυ της εκλογικής νίκης η Καρίνα Μιλέι προλόγισε την επινίκια ομιλία του αδελφού της.

Στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής του, το πρώτο άτομο που ευχαρίστησε ο ήταν η Καρίνα: «Χωρίς αυτήν, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό».

O Μιλέι την αποκαλεί Κάρι. Επίσης El Jefe, δηλαδή «αφεντικό».

Αργεντινή: Έβαλε μπρος το αλυσοπρίονο

«Συνέταιροι» 

Πολλοί στην Αργεντινή τη θεωρούν τον εγκέφαλο πίσω από το φαινόμενο Μιλέι. Από τότε που μπήκε στην πολιτική της Αργεντινής σαν ανεμοστρόβιλος ο Μιλέι έχει κάνει δηλώσεις που είναι δύσκολο να ξεχαστούν. Μερικά είναι αφιερωμένα στην Καρίνα.

Βέβαια πώς να ξεχαστούν οι ακραία λαϊκιστικές εμφανίσεις με τα αλυσοπρίονα;

Η ίδια κρατάει χαμηλό προφίλ, δεν δίνει συνεντεύξεις και λίγοι άνθρωποι έχουν ακούσει τη φωνή της.

Η Καρίνα Μιλέι είχε πάντα μια πολύ στενή σχέση με τον Χαβιέρ, ο οποίος δεν μιλούσε στους γονείς του για χρόνια και δημοσίως τους αποκαλούσε μόνο «προπάτορές» του. Όμως το βράδυ των εκλογών, ο κύριος και η κυρία Μιλέι ήταν με τα παιδιά τους κατά την καταμέτρηση των ψήφων και τη στιγμή της νίκης.

Η Καρίνα δεν διέκοψε ποτέ τον δεσμό με τους γονείς της.

Argentina’s President Javier Milei waves next to his sister, Karina Milei, after the swearing-in ceremony outside the National Congress, in Buenos Aires, Argentina December 10, 2023. REUTERS/Agustin Marcarian

Η Καρίνα Μιλέι έχει πτυχίο στις δημόσιες σχέσεις, σπούδασε ζαχαροπλαστική, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη γλυπτική και ήταν κάποτε συνιδιοκτήτρια καταστήματος ελαστικών. Όταν ο αδερφός της ήταν απλώς ένας οικονομολόγος που άρχιζε να βγαίνει στην τηλεόραση ως καλεσμένος σε talk show, εκείνη ήταν ήδη υπεύθυνη για τη διαχείριση των περιουσιακών του στοιχείων.

Ήταν επίσης εκείνη που έπεισε τον Χαβιέρ να βγάλει τα κοστούμια που φορούσε και να υιοθετήσει αυτό το… rocker look με δερμάτινα μπουφάν σαν αυτό που φορούσε στις προεκλογικές του εκστρατείες. Ο λαϊκιστής ακροδεξιός υποψήφιος βγήκε από το αυτοκίνητο μόνο αφού το αφεντικό επιθεώρησε τον κλοιό των ιδιωτικών σωματοφυλάκων που είχαν προσληφθεί για να τον προστατεύσουν καθώς κατέβαινε στο εκλογικό τμήμα.

«Είναι το πιο υπέροχο πλάσμα στον κόσμο», είπε για εκείνη σε άλλη συνέντευξή του.

Η Καρίνα Μιλέι αναλαμβάνει, με το «καλημέρα», τον ρόλο της γενικής γραμματέως της προεδρίας στην Αργεντινή. Καμία έκπληξη.

naftemporiki.gr πληροφορίες από Le Monde, El Pais