Skip to main content

Γάζα: Κοντά στο κρησφύγετο του ηγέτη της Χαμάς το Ισραήλ

EPA/MOHAMMED SABER

Ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει τη νότια Γάζα και την Χαν Γιουνίς , όπου πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι κρύβεται ο Γιαχία Σινουάρ

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι πλησιάζουν στο κρησφύγετο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ,  καθώς έχουν διεισδύσει στην «καρδιά» της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό υπονόησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Ερζί Χαλέβι, τον οποίο επικαλείται η Jerusalem Post.

Μετά την επταήμερη εκεχειρία της περασμένης εβδομάδας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Πλέον έχει περικυκλώσει τη νότια Γάζα και την πόλη Χαν Γιουνίς, όπου πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι κρύβεται ο Σινουάρ.

Ο Σινουάρ, ο οποίος ηγείται της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Χαν Γιουνίς. Εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα αμέσως μετά την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στην ισραηλινή επικράτεια στις 7 Οκτωβρίου, αλλά είχε επισκεφθεί Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα, σύμφωνα με μαρτυρίες αιχμαλώτων που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Αυτή η αποτρόπαια επίθεση αποφασίστηκε από τον Γιαχία Σινουάρ», ανέφερε ο Χαλέβι.  «Είναι υπεύθυνος για πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε τεπίσης ην Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Πάντως, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του.

«Επιτιθέμεθα στο κέντρο βάρους της Χαμάς», είπε σημειώνοντας ότι για όσους «μας ρωτούν για την καταστροφή στη Γάζα, η Χαμάς είναι η εστίαση. Ο Γιαχία Σινουάρ είναι η εστίαση». Αυτό ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον ισραηλινό στρατό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς από το 2007, πιέζουν για την «τρίτη φάση» των χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος, πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ανέφερε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες, πέρα ​​από τους δώδεκα διοικητές της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των δύο μηνών του πολέμου.

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ο στρατός έχει το πάνω χέρι στις μάχες και σημειώνει σημαντική πρόοδο στην καταστροφή της Χαμάς. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περίπου τους μισούς διοικητές μονάδων της τρομοκρατικής ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευση ηχογραφήσεων του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ, το Ισραήλ έχει αποφασίσει να σκοτώσει τους ηγέτες της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας σε κάθε γωνιά στον κόσμο, υπονοώντας στην Τουρκία και το Κατάρ που είναι γνωστό πως φιλοξενούν γραφεία της ένοπλης οργάνωσης. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, όπως και άλλα ανώτερα στελέχη της, επισκέπτονται και μένουν στην Κωνσταντινούπολη.

Ποιος είναι ο Σινουάρ

Ο Σινουάρ καταδικάστηκε από το Ισραήλ το 1989 ως επικεφαλής της απαγωγής και της δολοφονίας δύο Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς και τεσσάρων Παλαιστινίων που υποπτευόταν ότι συνεργαζόταν με το Ισραήλ. Η δράση του αυτή εναντίον Παλαιστίνιων του χάρισε τον χαρακτηρισμό «ο χασάπης από την Χαν Γιουνίς».

Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2011 ως μέρος της συμφωνίας για την επιστροφή του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη Χίλαντ Σαλίτ. Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του, το Ισραήλ άφησε τότε 1.027 Παλαιστίνιους.

Πέρυσι, η Μπέτι Λαχάτ, πρώην φύλακας της φυλακής Χασαρόν και επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της Υπηρεσίας Φυλακών του Ισραήλ, δήλωσε στην εφημερίδα Maariv ότι ο Σινουάρ χρησιμοποίησε το χρόνο του στη φυλακή για να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τους Ισραηλινούς. «Είναι ένα πολύ έξυπνο άτομο που επένδυσε στην πνευματική του ανάπτυξη και σε μια εις βάθος κατανόηση της ισραηλινής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σινουάρ είναι γνωστός για τη φλογερή του ρητορική και για τις επευφημίες τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Επιλέχθηκε να ηγηθεί της Χαμάς στη Γάζα το 2017, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια που είναι ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς και ζει στο Κατάρ.