Skip to main content

Ισραήλ: Συνεχίζεται η δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά

EPA/ABIR SULTAN / POOL

 Έχει δηλώσει αθώος- Η δίκη είχε ανασταλεί λόγω του πολέμου με τη Χαμάς

Ενώ το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής παραμένει στην επανέναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζεται σήμερα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και διαφθορά σε μία περίπτωση και και κατηγορίες για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε άλλες δύο υποθέσεις.  Έχει δηλώσει αθώος και έχει επανειλημμένα υποστηρίξει στο παρελθόν ότι είναι θύμα ενός πολιτικά ενορχηστρωμένου «κυνηγιού μαγισσών» από τα μέσα ενημέρωσης και την αριστερά.

Η δίκη του ανεστάλη μαζί με όλες τις άλλες υποθέσεις που κρίθηκαν μη επείγουσες μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς στην επικράτεια του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Η έκτακτη διαταγή που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς έληξε την περασμένη εβδομάδα και τα περισσότερα δικαστήρια καλούνται να ξαναρχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Ο Νετανιάχου δεν χρειάζεται να παραστεί στις ακροάσεις, ωστόσο, θα μπορούσε να κληθεί να καταθέσει σε λίγους μήνες, ανέφεραν τα ισραηλινά δημοσιεύματα.

Οι υποθέσεις

Το 2019, ο Γενικός Εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ κατέθεσε ποινικές διώξεις κατά του Νετανιάχου για τρεις έρευνες γνωστές ως υποθέσεις 1000, 2000 και 4000.

  • Στην υπόθεση 1000, ο Νετανιάχου και η σύζυγός του, Σάρα, κατηγορούνται ότι έλαβαν δώρα, όπως σαμπάνια και πούρα, από τον εξέχοντα παραγωγό του Χόλιγουντ Άρνον Μίλτσαν και τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες.
  • Η υπόθεση 2000 επικεντρώνεται στις κατηγορίες ότι ο Νετανιάχου διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με την ημερήσια εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του Ισραήλ, Yedioth Ahronoth, για ευνοϊκή κάλυψη σε αντάλλαγμα νομοθετικές ενέργειες κατά μιας ανταγωνιστικής εφημερίδας.
  • Στην υπόθεση 4000, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι παρείχε ρυθμιστικές χάρες στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bezeq Telecom Israel, σε αντάλλαγμα για θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης σε ιστότοπο ειδήσεων που ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο της εταιρείας.