Skip to main content

Άχεντ Ταμίμι: Στη λίστα των 50 κρατουμένων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν η ακτιβίστρια

REUTERS/Raneen Sawafta

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ, η Ταμίμι χαρακτηρίζεται ως «κρατούμενη» – δηλαδή, δεν έχει ακόμη δικαστεί.

Η 22χρονη Άχεντ Ταμίμι, η Παλαιστίνια ακτιβίστρια που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως έφηβη το 2018 όταν συνελήφθη και αργότερα φυλακίστηκε επειδή χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη, υπερασπιζόμενη τον αδερφό της, βρίσκεται στη λίστα με τους 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, τους οποίους το  Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να απελευθερώσει με αντάλλαγμα περισσότερους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Η Ταμίμι πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή για την επίθεση του 2017. Συνελήφθη, ωστόσο, ξανά στις 6 Νοεμβρίου, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο σπίτι της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας την για υποκίνηση βίας και κάλεσμα σε τρομοκρατική δράση λόγω μιας ανάρτησής της στο Instagram.

Η ανάρτηση καλούσε στη δολοφονία των εποίκων της Δυτικής Όχθης. «Θα λέτε ότι αυτό που σας έκανε ο Χίτλερ ήταν ένα αστείο», φέρεται να ανέφερε στο μήνυμά της, καλώντας σε «σφαγή» από τους Παλαιστίνιους που «θα πιουν το αίμα σας». Η οικογένειά της όμως αρνήθηκε ότι έγραψε η ίδια την ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι ο λογαριασμός της χακάρεται συχνά στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ, η Ταμίμι χαρακτηρίζεται ως «κρατούμενη» – δηλαδή, δεν έχει ακόμη δικαστεί.