Skip to main content

Βενετία: Αυτές είναι οι ημερομηνίες που θα ισχύσει το εισιτήριο εισόδου

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Οι αρχές της πόλης έχουν πλέον εγκρίνει τις ημερομηνίες και τις τιμές για το πολυσυζητημένο τέλος εισόδου στον προορισμό που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO

Αν θέλετε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στη Βενετία το επόμενο έτος, θα πρέπει να πληρώσετε.

Οι αρχές της πόλης έχουν πλέον εγκρίνει τις ημερομηνίες και τις τιμές για το πολυσυζητημένο τέλος εισόδου στον προορισμό που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO. Θα επηρεαστούν 29 ημέρες μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2024.

Η είσοδος θα κοστίζει κατ’ αποκοπή 5 ευρώ για κάθε ημέρα κατά την οποία οφείλεται τέλος. Η κυλιόμενη κλίμακα τελών που είχε συζητηθεί στο παρελθόν δεν θα εισαχθεί για το 2024. Επίσης, δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Η πρώτη σειρά ημερομηνιών κατά τις οποίες το τέλος θα χρεώνεται καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου 2024. Η περίοδος 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου αποτελεί την έναρξη της περιόδου, η οποία συνεχίζεται με χρεώσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή από τον Μάιο έως τις 14 Ιουλίου. Οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη οριστεί για το υπόλοιπο έτος.

Το τέλος θα καταβάλλεται για όποιον εισέρχεται στην πόλη χωρίς κράτηση διανυκτέρευσης (ή απαλλαγή) από τις 8.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ..

Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα παράγει “εισιτήρια” με κωδικό QR που θα επιβεβαιώνουν την πληρωμή ή την απαλλαγή. Θα υπάρχουν επίσης κιόσκια στην πόλη για την πληρωμή της χρέωσης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να εγγραφούν από τις 16 Ιανουαρίου 2024. Όσοι διεκδικούν απαλλαγές θα πρέπει επίσης να εγγραφούν για να λάβουν κωδικό QR – συμπεριλαμβανομένων των διανυκτερεύοντων επισκεπτών.

Ποιος πρέπει να πληρώσει

Εν συντομία: όλοι οι τουρίστες ηλικίας 14 ετών και άνω που δεν διανυκτερεύουν στην πόλη θα πρέπει να πληρώσουν. Αλλά ακόμη και οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά για να λάβουν έναν κωδικό QR που θα δείχνει την απαλλαγή τους.

Υπάρχουν και άλλες εξαιρέσεις για το σύστημα, αν και όποιος απαλλάσσεται θα πρέπει να έχει μαζί του έναν κωδικό QR που να το αποδεικνύει, εκτός από τους κατοίκους της πόλης και τους ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Βενετία (οι οποίοι θα πρέπει αντ’ αυτού να προσκομίσουν αποδεικτικό κατοικίας ή γέννησης).

Οι άνθρωποι που έχουν ιδιοκτησία στην πόλη (και πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας), οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που εργάζονται στη Βενετία θα πρέπει να εγγραφούν στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποκτήσουν έναν μακροπρόθεσμο κωδικό QR που θα ισχύει για ένα έτος.

Όσοι επισκέπτονται την πόλη για επαγγελματικούς λόγους ή για βραχυπρόθεσμες σπουδές απαλλάσσονται επίσης, αλλά πρέπει να εγγραφούν για έναν ημερήσιο κωδικό QR. Το ίδιο ισχύει και για τους τουρίστες που διανυκτερεύουν στον ευρύτερο Δήμο της Βενετίας, ο οποίος περιλαμβάνει το Μέστρε στην ηπειρωτική χώρα, και για όσους επισκέπτονται τους κατοίκους της περιοχής που αποκαλείται “Παλιά Πόλη” – το ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν θα πληρώνουν, ούτε και τα άτομα με “πιστοποιημένη αναπηρία”, μαζί με τους φροντιστές τους. Ωστόσο, πρέπει και αυτοί να κάνουν κράτηση και να λάβουν δωρεάν έναν κωδικό QR.

Όσοι διαμένουν στην ίδια τη Βενετία δεν θα πληρώσουν το εισιτήριο εισόδου, καθώς πληρώνουν ήδη φόρο διανυκτέρευσης. Ωστόσο, θα χρειαστούν κωδικούς QR – εκπρόσωπος του συμβουλίου πρότεινε στο CNN ότι τα τοπικά ξενοδοχεία πιθανότατα θα κανονίσουν κωδικούς για τους επισκέπτες τους. Εάν δεν το κάνουν, οι επισκέπτες θα πρέπει να δηλώσουν την απαλλαγή τους πριν από την άφιξή τους.

Θα υπάρχουν επτά κύρια σημεία πρόσβασης και ελέγχου εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένων του αεροδρομίου, των σιδηροδρομικών σταθμών και των σταθμών λεωφορείων, του λιμανιού Fusina και των προκυμαίων Fondamente Nove και Riva degli Schiavoni, όπου ελλιμενίζονται πολλά σκάφη. Εκπρόσωπος του συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι αυτά δεν θα είναι τα μόνα σημεία ελέγχου, αλλά δεν μπορούσε να πει πού θα είναι τα υπόλοιπα.

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 50 ευρώ (54 δολάρια) έως 300 ευρώ (327 δολάρια) ανά άτομο.

Πηγή: CNN