Skip to main content

Γάζα: Αναφορές ότι συνελήφθη ο διευθυντής του Αλ Σίφα- Είχε ανακοινώσει την εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου που διέψευσε το Ισραήλ

Ahmed El Mokhallalati/via REUTERS

Τι αναφέρει γιατρός στο νοσηλευτικό ίδρυμα

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα και αρκετοί άλλοι από το ιατρικό προσωπικό συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με γιατρό στο νοσηλευτικό ίδρυμα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους υγειονομικούς», δήλωσε ο Χάλεντ Αμπού Σάμρα, προϊστάμενος στο νοσοκομείο.

Το Αλ Σίφα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού ο οποίος δηλώνει ότι αναζητεί εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ πιστεύει ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο διοίκησης από την τρομοκρατική οργάνωση.

Το Αλ Σίφα θεωρείται κέντρο για τα διοικητικά όργανα της κυβέρνησης της Γάζας. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας πραγματοποιούσαν από εκεί συνεντεύξεις Τύπου εμώ το υπουργείο ΜΜΕ της κυβέρνησης λειτουργούσε έξω από το νοσοκομείο.

Τις προηγούμενες ημέρες έξω από το νοσοκομείο έλαβαν χώρα συγκρούσεις, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης έφοδο στο εσωτερικό του για να το θέσει υπό τον έλεγχό του και να διεξάγει ανακρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμπού Σαλμίγια, ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνελήφθη, είχε δηλώσει στο AFP στις 18 Νοεμβρίου ότι έλαβε από τον ισραηλινό στρατό «εντολή εκκένωσης» του νοσοκομείου μέσα «σε μία ώρα». Τότε επικράτησε σύγχυση καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις το διέψευσαν, υποστηρίζοντας ότι απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από το νοσοκομείο, έπειτα από «αίτημα» του διευθυντή.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan του Ισραήλ, ο Αμπού Σαλμίγια ανακρίνεται από την υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ και τον ισραηλινό στρατό. Το ραδιόφωνο του στρατού αναφέρει επίσης ότι συνελήφθη καθώς κατευθυνόταν προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας.