Skip to main content

Γιατί υπάρχουν εικασίες για επικείμενο θάνατο του Πούτιν;

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Το γιατί μίλησε σε παρελθόντα χρόνο ο Πατρούσεφ για τον Πούτιν, παραμένει αναπάντητο

Είναι ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, άρρωστος, σε τελικό μάλιστα στάδιο; Οι φήμες φουντώνουν ενόψει των εκλογών του 2024. Νέες υποψίες για την υγεία του  71χρονου Πούτιν πυροδότησε ο πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, ένας από τους «Siloviki», τους πιο στενούς συνεργάτες του ρώσου προέδρου και εκ των υποψηφίων διαδόχων του, όταν εμφανίστηκε σε βίντεο να μιλάει σε… παρελθόντα χρόνο, εγκωμιάζοντας το «αφεντικό» του Κρεμλίνου, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 25 χρόνια: «Πίστευε στους ανθρώπους και στη δύναμη της υποστήριξής τους, συνειδητά αναγνώρισε και ανέλαβε όλη την ευθύνη για τη διάσωση της πατρίδας», είπε ο Πατρούσεφ, ντυμένος μάλιστα στα μαύρα.

Το γιατί μίλησε σε παρελθόντα χρόνο ο Πατρούσεφ για τον Πούτιν, παραμένει αναπάντητο, αλλά οι αντίπαλοι του ρώσου προέδρου βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν την …ικανοποίησή τους: «Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπητέ σύντροφε! Ο Πατρούσεφ έκανε  μια ομιλία στα μαύρα για τον μεγάλο σύντροφο Πούτιν σε παρελθόντα χρόνο: ήταν, ήταν, καθοδηγήθηκε, εμπνεύστηκε… Άρχισε το μνημόσυνο; σχολίασε για παράδειγμα ο ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Γκενάντι Γκουντκόφ Gennady Gudkov στο X (πρώην Twitter).

Ρώσοι αναλυτές ισχυρίστηκαν επίσης πρόσφατα ότι ο Πούτιν πέθανε στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη γερμανική ειδησεογραφική πύλη t-online.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε γελώντας δημοσίως τις αναφορές ότι ο Πούτιν είναι νεκρός, όπως και τις φήμες ότι κυκλοφορούν τρεις-τέσσερις σωσίες του ρώσου προέδρου. «Πούτιν έχουμε μόνο έναν», είπε ο Πεσκόφ, μιλώντας σε φόρουμ της Rossiya.

Ο Κίριλο Μπουντάνοφ, ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος σε τελικό στάδιο. «Ο δικτάτορας έχει τουλάχιστον τρεις σωσίες που μοιάζουν με τον Πούτιν και έχουν υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική επέμβαση».

Πρόσφατα, το Κρεμλίνο διέψευσε επίσημα κάποια δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο για υποτιθέμενη καρδιακή προσβολή του Πούτιν.

Οι εκλογές στο στόχαστρο

Ρώσοι δημοσιογράφοι δήλωσαν στη «Ναυτεμπορική» ότι οι εικασίες και οι φήμες για την υγεία του Πούτιν θα κυκλοφορούν όλο και περισσότερο, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2024. Μαζί με τις αμερικανικές εκλογές τον επόμενο Νοέμβριο, αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές του 2024 – τουλάχιστον ως προς τη διεθνή πολιτική τους σημασία. «Ήδη διαβάζουμε επανειλημμένα άρθρα που διαδίδουν αβάσιμες εικασίες για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάποιες εφημερίδες γράφουν για καρδιακά προβλήματα, άλλες για καρκίνο, ενώ η εφημερίδα Bild φτάνει τις ανοησίες στα άκρα, αναλύοντας σημάδια στο μέτωπό του για να συμπεράνει ότι είναι βαριά άρρωστος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν». Γιατί όμως διαδίδεται αυτό το αφήγημα; Και ποια είναι πραγματικά η κατάσταση στη Ρωσία; «Ο λόγος για το αφήγημα είναι απλός: δεν φαίνονται άλλες επιλογές. Το δοκιμασμένο σενάριο προετοιμασίας μιας έγχρωμης επανάστασης της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης έχει αποτύχει εδώ και χρόνια», υποστηρίζουν.

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση στη Ρωσία έχει ελάχιστες πιθανότητες να αμφισβητήσει τον Πούτιν στις εκλογές. Πολλοί φιλελεύθεροι επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης έχουν πάει στο εξωτερικό – κυρίως στο Ισραήλ, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ – και συνεχίζουν το έργο τους εκεί, χωρίς να επηρεάζουν όμως την κοινή γνώμη στη Ρωσία. Υπάρχει μάλιστα σε πολλούς Ρώσους η εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται για ξένα συμφέροντα.

Οι Κομμουνιστές η μόνη αντιπολίτευση

Η μόνη αντιπολιτευτική δύναμη που μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις εκλογές είναι οι ρώσοι κομμουνιστές του KPRF (Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας). Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτούς γιατί, αν και είναι πολύ επικριτικοί με την κυβέρνηση, εκφράζονται  ακόμη πιο σκληρά ενάντια στη Δύση και την επιρροή της από το ίδιο το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, οι κομμουνιστές έχουν πολλά κοινά με τον ρώσο πρόεδρο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής – κυρίως στη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα και τις ανησυχίες για το ΝΑΤΟ που πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας. Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία μάλιστα, το KPRF είχε ζητήσει αποφασιστική αντίδραση πολύ νωρίτερα και είχε καταθέσει πρόταση στη Δούμα για την αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών στην περιοχή του Ντονμπάς. Ο κομμουνιστής ηγέτης Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επίσης είναι πρόεδρος του KPRF εδώ και 30 χρόνια και είναι ήδη 79 ετών και πολύ μεγαλύτερος από τον Πούτιν.