Skip to main content

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Γερμανός υπ. Άμυνας – Δεσμεύτηκε για περαιτέρω στήριξη

REUTERS/Nadja Wohlleben

Χθες, Δευτέρα, επισκέφθηκε την Ουκρανία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος επανέλαβε την υποστήριξη του Βερολίνου στην Ουκρανία, στη μάχη της εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

«Είμαι και πάλι εδώ, αρχικά για να υποσχεθώ επιπλέον υποστήριξη, αλλά και για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας και τους στενούς δεσμούς μας, καθώς και τον θαυμασμό μας για τη θαρραλέα, γενναία και δαπανηρή μάχη που διεξάγεται εδώ», δήλωσε ο Πιστόριους καταθέτοντας λουλούδια στην πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο του Κιέβου.

Ο Πιστόριους έφθασε με τρένο και το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του και με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ επίσης θα μεταβεί σε ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η Γερμανία επιδιώκει να καθησυχάσει την Ουκρανία, αφού το Κίεβο εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της υποστήριξής του από την πλευρά των συμμάχων του, που έχουν κινητοποιηθεί από το ξέσπασμα του πολέμου και στη Μέση Ανατολή.

Στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας – «Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ουκρανίας»

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά την εντατικοποίηση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στην Ουκρανία και ενώ το Κίεβο προετοιμάζεται για μια αύξηση των πληγμάτων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας στη διάρκεια του χειμώνα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Πιστόριους στο Κίεβο αφότου έγινε υπουργός Άμυνας στην αρχή της χρονιάς.

Έπειτα από μερικούς αρχικούς δισταγμούς, η Γερμανία ενίσχυσε σημαντικά την υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και χορήγησε στο Κίεβο εξοπλισμό, από βαριά άρματα μάχης μέχρι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά.

Χθες, Δευτέρα, επισκέφθηκε την Ουκρανία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα για ελευθερία απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP