Skip to main content

Γάζα: Αποκλεισμένα τα νοσοκομεία λόγω των ισραηλινών πυρών

REUTERS/Mohammed Salem

Η Χαμάς αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει θέσεις διοίκησης κάτω από το Σίφα και άλλα νοσοκομεία της Γάζας

Αποκλεισμένα παραμένουν μεγάλα νοσοκομεία στην βόρεια Γάζα εξαιτίας της επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χαμάς την Κυριακή, ενώ στο μεγαλύτερο από αυτά πέθαναν πρόωρα τρία μωρά και δεκάδες άλλα κινδύνευσαν από την έλλειψη ρεύματος, σύμφωνα με έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Το νοσοκομείο αλ- Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, βρίσκονται στο επίκεντρο του πολύμηνου πολέμου του Ισραήλ για την εξόντωση των μαχητών της Χαμάς.

Πιο συγκεκριμένα, το αλ-Σίφα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παράσχει καμία περίθαλψη στους ασθενείς, εξαιτίας των αλλεπάλληλων ισραηλινών πυρών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, δήλωσε ότι υπάρχουν θάνατοι στην παιδιατρική πτέρυγα, «αφού τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής σταμάτησαν να λειτουργούν μέσα στο τμήμα που περιλαμβάνει άλλα 37 παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου».

Παράλληλα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και στην ΜΕΘ του νοσοκομείου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας προειδοποίησε ότι η ζωή εκατοντάδων ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της καταστροφικής κατάστασης στο νοσοκομείο al-Shifa. Περίπου 650 ασθενείς, ανάμεσά τους 36 παιδιά, διατρέχουν κίνδυνο ζωής, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζακούτ σε συνέντευξη Τύπου, καλώντας την Αίγυπτο να τους σώσει.

Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία «περίπου 1.500 εκτοπισμένων ανθρώπων στο ιατρικό συγκρότημα του al-Shifa», προειδοποιώντας ότι «η συσσώρευση απορριμμάτων και ιατρικών αποβλήτων, η έλλειψη νερού και οι διακοπές ρεύματος απειλούν τη ζωή όλων».

Μπ. Νετανιάχου: Η Χαμάς αρνήθηκε προσφορά καυσίμων για το νοσοκομείο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε σήμερα πως προσέφερε καύσιμα στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του, όμως οι μαχητές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση του αμερικανικού δικτύου NBC News αν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως η Χαμάς έχει θέση διοίκησης κάτω από το κύριο νοσοκομείο της Γάζας δικαιολογούν το να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και μωρών.

«Αντίθετα, στην πραγματικότητα προσφερθήκαμε, χθες βράδυ, να τους δώσουμε αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν το νοσοκομείο, να λειτουργήσουν τις θερμοκοιτίδες και ούτω καθεξής, επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως μάχη με τους ασθενείς ή τους αμάχους», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως είναι έτοιμος να απομακρύνει μωρά από το αλ Σίφα σήμερα, όμως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο, με τρία νεογέννητα νεκρά και δεκάδες σε κίνδυνο λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκρούσεις μαίνονται σε κοντινή απόσταση.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έχει σχέδιο να στείλει καύσιμα στη Γάζα για να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία. «Προσφέραμε ακριβώς στο νοσοκομείο Σίφα τα καύσιμα, τα αρνήθηκαν», είπε ο Νετανιάχου.

«Η Χαμάς (που) κρύβεται στα νοσοκομεία και τοποθετείται εκεί, δεν θέλει τα καύσιμα για το νοσοκομείο… θέλουν να εξασφαλίσουν καύσιμα που θα πάρουν από τα νοσοκομεία στις σήραγγές τους, στις πολεμικές μηχανές τους».

Η Χαμάς αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει θέσεις διοίκησης κάτω από το Σίφα και άλλα νοσοκομεία της Γάζας. Δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο στις δηλώσεις του Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AlJazeera