Skip to main content

Ποιος «πέθανε» τον Πούτιν; Οι Ρώσοι

Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

Γιατί εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι οι αξιωματούχοι της Μόσχας διέδωσαν τη φήμη

Εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κατηγόρησε την Τετάρτη αξιωματούχους της Μόσχας ότι ενορχήστρωσαν την ευρεία κυκλοφορία fake news ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέθανε.

Την περασμένη εβδομάδα, πολλά κανάλια στο Telegram μετέδωσαν την ψευδή είδηση του θανάτου του Πούτιν, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του Ρώσου ηγέτη είχε ως αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου να προσπαθήσουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο διαδοχής.

Οι φήμες εξαπλώθηκαν γρήγορα σε διάφορες πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγοντας να τρεντάρει.

Έπειτα το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τον θάνατο του Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν «φάρσα» και πως Πούτιν είχε κάνει δημόσιες εμφανίσεις στο διάστημα μετά την διάδοση της φήμης.

Σχολιάζοντας ο Άντρι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε στο NV Radio ότι οι αξιωματούχοι της Μόσχας ήταν αυτοί που διέδωσαν τις φήμες, σε μια προσπάθεια να δουν πώς θα αντιδρούσε το ρωσικό κοινό στην είδηση του θανάτου του ηγέτη τους.

«Ο βασικός σκοπός της διάδοσης ψευδών ειδήσεων είναι για να δούμε πώς αντιδρά η κοινωνία σε αριθμούς και δυναμικές – αν το πίστευαν, πώς αντέδρασαν, για τι είναι έτοιμοι – και να δούμε τις αντιδράσεις των ατόμων, της ελίτ και των μέσων ενημέρωσης (ακόμη και προπαγάνδας)», εξήγησε. «Με αυτόν τον τρόπο, η αυτοκρατορία, η οποία είναι χτισμένη πάνω στο έργο των μυστικών υπηρεσιών, μαθαίνει πώς να συνεχίζει να κυβερνά».

Ο θάνατος του Πούτιν θα ήταν «καλά νέα» για τους Ουκρανούς, αλλά στην πραγματικότητα η φήμη ήταν μέρος του ρωσικού «βιβλίου» παραπληροφόρησης, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι όλο αυτό βοηθάει ελάχιστα τον Πούτιν «γιατί υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας στη Ρωσία».