Skip to main content

Γάζα: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα- Πλήθος κόσμου και ασθενοφόρων, Ποιοι περνούν (βίντεο)

Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα περιμένουν έξω από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. REUTERS/Arafat Barbakh

Η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε πολίτες να εγκαταλείψουν τη Γάζα

Το συνοριακό  πέρασμα της Ράφα άνοιξε για να επιτρέψει σε περιορισμένο αριθμό πολιτών να περάσουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο.

Μετά το άνοιγμα της πύλης από την πλευρά της Γάζας προς την Αίγυπτο, πλήθος κόσμου και πολλά ασθενοφόρα περιμένουν στο πέρασμα.

Αναμένεται ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα επιτρέψουν σε ξένους υπηκόους, κατόχους διπλής υπηκοότητας και μερικούς από τους πιο σοβαρά τραυματισμένους να περάσουν, σε μια συμφωνία που εκτιμάται πως έκλεισε με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Μέχρι στιγμής το συνοριακό πέρασμα περνούν οι ξένοι υπήκοοι, σύμφωνα με το BBC. Νωρίτερα, ασθενοφόρα πέρασαν από την Αίγυπτο στην πλευρά της Γάζας για να περισυλλέξουν τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν επιστρέψει στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιτρέπεται στους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε να βονβαρδίζει αδιάκοπα τη  Γάζα, σκοτώνοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους, στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ εξαπέλυσε τις επιθέσεις μετά τη σφαγή της Χαμάς στην επικράτεια του Ισραήλ.

Το πέρασμα αναμενόταν να ανοίξει σήμερα, όπως είχαν ήδη μεταδώσει χθες αιγυπτιακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Την Τρίτη, η συνοριακή αρχή της Χαμάς ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος συμφώνησε να δεχθεί σήμερα 81 τραυματίες από τη Γάζα. Πάντως, το BBC επικαλούμενο τις τοπικές αρχές ανεβάζει τον αριθμό σε 88, ενώ εκτιμάει ότι η Αίγυπτος κατασκευάζει ένα υπαίθριο νοσοκομείο περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Επιπλέον, η Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με τα ονόματα 400 πολιτών και αξιωματούχων από τους οποίους ζητήθηκε να παρουσιαστούν το πρωί της Τετάρτης στο πέρασμα της Ράφα.

https://twitter.com/ShehabAgency/status/1719633175654154357

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το Κατάρ μεσολάβησε σε συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου, Χαμάς και Ισραήλ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα την Τετάρτη προκειμένου να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων και σε ορισμένους βαριά τραυματίες αμάχους να βγουν από τη Γάζα. Η συμφωνία του Κατάρ δεν αφορά άλλα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως η απελευθέρωση ομήρων ή οι ανθρωπιστικές παύσεις, διευκρίνισε το Reuters που μετέδωσε την είδηση.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό