Skip to main content

Χαμάς: Δημοσίευσε λίστα 400 ξένων υπηκόων- Να είναι standby για ενδεχόμενο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Ανακοίνωσε ότι περάσουν στην Αίγυπτο 81 τραυματίες- Είχαν προηγηθεί αναφορές σε αιγυπτιακά μέσα για άνοιγμα της Ράφα την Τετάρτη

Οι ξένοι υπήκοοι και οι πολίτες που κατέχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν ζητήσει να φύγουν από τη Γάζα ενδέχεται να επιτραπεί σήμερα να εισέλθουν στην Αίγυπτο.

Η συνοριακή αρχή της Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με τα ονόματα 400 πολιτών και αξιωματούχων από τους οποίους ζητήθηκε να παρουσιαστούν το πρωί της Τετάρτης στο πέρασμα της Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στη βόρεια περιοχή Σινά της Αιγύπτου.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τους επιτραπεί να περάσουν καθώς προηγούμενες προσπάθειες να απομακρυνθούν κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή.

Την Τρίτη, η συνοριακή αρχή της Χαμάς δήλωσε επίσης ότι η Αίγυπτος συμφώνησε να δεχθεί σήμερα 81 τραυματίες από τη Γάζα. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε αναφορές σε διεθνή και αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Τετάρτη για ένα συγκεκριμένο αριθμό Παλαιστινίων τραυματιών προκειμένου να ολοκληρώσουν την περίθαλψή τους σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Σημειώνεται όμως ότι η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ ή την Ουάσιγκτον.

Το πέρασμα της Ράφα είναι η μοναδική διέλευση που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Η Αίγυπτος, η οποία επιβλέπει το πέρασμα, έχει αρνηθεί να το επιτρέψει να περάσουν πολίτες, προειδοποιώντας ότι μια εισροή Παλαιστινίων προσφύγων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα εγκλώβισε στη Γάζα χιλιάδες ξένους υπηκόους και Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό