Skip to main content

Εκρήξεις κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας και επιχείρηση αναζήτησης ομήρων: Τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες στον πόλεμο

Μία γυναίκα στη Γάζα έχει μόλις χάσει τα πάντα /EPA

Εν αναμονή της εισβολής στη Γάζα, εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές - Ανοιχτό και το μέτωπο με Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο πόλεμος έχει εισέλθει στην 17η ημέρα του, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας να προειδοποιεί ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες.  Όλοι περιμένουν πια τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, με το Τελ Αβίβ να διαμηνύει ότι μετά από αυτήν «δεν θα υπάρχει Χαμάς». Έως αυτή να έρθει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Οι κυριότερες εξελίξεις τις τελευταίες ώρες είναι οι ακόλουθες:

  • Ολονύχτιος βομβαρδισμός της Γάζας, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν «μεγάλος αριθμός» ανθρώπων, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Εσωτερικών του θύλακα.
  • Αναφορές για εκρήξεις κοντά σε αρκετά νοσοκομεία, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι ήταν αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι εξετάζονται οι ισχυρισμοί αυτοί.
  • Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Γάζα ενώ αναζητούσε ομήρους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ.
  • Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σε κοινή ανακοίνωση επισημαίνουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, αλ΄λα και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
  • Ένα δεύτερο κομβόι 14 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Γάζα.
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ μέσα στον Λίβανο. Σχεδίαζαν πυραυλικές επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος.