Skip to main content

Πότε θα εξαπολύσει το Ισραήλ τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

REUTERS/Amir Cohen

Οι όμηροι, οι συνθήκες κόλασης στον παλαιστινιακό θύλακα, οι πιέσεις των ΗΠΑ και οι επιδιώξεις του ισραηλινού στρατού

Από την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σφαγιάστηκαν πάνω από 1.400 άμαχοι, το Ισραήλ βομβαρδίζει ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος του ισραηλινού στρατού είναι να καταστρέψει κάθε είδους υποδομή που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στους τρομοκράτες  με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές, που σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας (δεν υπάρχει άλλη πηγή για την καταμέτρηση των θανάτων στην περιοχή) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.600 αμάχους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Οι φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων από την περιοχή αποκαλύπτουν ότι ολόκληρες γειτονιές στη βόρεια και κεντρική Γάζα έχουν πια χαθεί από τον χάρτη. Οι κάτοικοι, που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, καλούνται να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Με τον τρόπο αυτό ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει το έδαφος για τη χερσαία επέμβαση, «ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους», όπως έχει ανακοινώσει, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνθήκες που θα συναντήσει όταν εισβάλει θα είναι άκρως ζοφερές. (Διαβάστε εδώ τι θα αντιμετωπίσει στον θύλακα).

Εδώ και μία εβδομάδα περίπου υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε «μία ανάσα» από την εισβολή αυτή. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας χθες επιβεβαίωσε ότι αυτή θα γίνει και προειδοποίησε ότι μπορεί να κρατήσει και 3 μήνες. «Στο τέλος όμως δεν θα υπάρχει Χαμάς» διεμήνυσε. Αναλυτές σχολιάζουν πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο για μία «επίδειξη δύναμης» και για τον πλήρη αφανισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το μεγάλο ερώτημα, που παραμένει, όμως, είναι πότε θα γίνει τελικά η επέμβαση.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ

Από την Παρασκευή έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και κυβερνήσεις της Ευρώπης πιέζουν το Τελ Αβίβ να καθυστερήσει να δώσει τη σχετική εντολή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τύχη των πάνω από 210 ομήρων, που είναι στα χέρια της Χαμάς και πιθανότατα κρατούνται διασκορπισμένοι στο τεράστιο δίκτυο των υπόγειων τούνελ, γνωστό και ως «μετρό της Γάζας». Διαβάστε εδώ τους 4 λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ πιέζουν για αναβολή. 

Οι επισημάνσεις του ισραηλινού στρατού

Το ερώτημα τέθηκε σε δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις σε εκπροσώπους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμενων (IDF). Ο Πίτερ Λένερ είπε στο BBC: «Η χερσαία επιχείρηση, αν συμβεί, θα έρθει στην καλύτερη δυνατή στιγμή επιχειρησιακά» και θα «λάβει υπόψη τις προσπάθειες απελεύθερωσης των ομήρων».

Από την πλευρά του ο Τζόναθαν Κόνρικους είπε στη δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει αν η Χαμάς παραδοθεί και απελευθερώσει τους ομήρους».

«Αν η Χαμάς αρνηθεί να παραδοθεί, θα πρέπει να πάμε μέσα και να τελειώσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.

«Ο τελικός στόχος του πολέμου είναι μία απογυμνωμένη Χαμάς που δεν θα έχει τη δυνατότητα να απειλήσει Ισραηλινούς αμάχους ποτέ ξανά» ξεκαθάρισε.