Skip to main content

Χαμάς: «Η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο»

Handout via REUTERS

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στον Λίβανο, εντείνουν τους φόβους ότι η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε δύο μέτωπα

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ συνεργάζεται στενά με την Χαμάς για να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους στη μάχη κατά του Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη στο POLITICO ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, λίγες ώρες αφότου η Τεχεράνη προειδοποίησε για “προληπτική δράση” κατά του Ισραήλ.

Ο Άχμεντ Αμπντούλ-Χάντι, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Βηρυτό, επέμεινε ότι η Χαμάς δεν είχε ενημερώσει τη σύμμαχό της Χεζμπολάχ για τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Παρά ταύτα, έκανε λόγο για συνεχή συνεργασία μεταξύ των δύο ομάδων, τονίζοντας ότι η Χεζμπολάχ είναι πλέον “προετοιμασμένη για έναν μεγάλο πόλεμο” εναντίον του Ισραήλ στον βορρά, ώστε η Χαμάς θα ακυρώσει το “όνειρο” του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να την εκδιώξει από τη Γάζα.

Τα σχόλια αυτά εντείνουν τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθεί σε δύο μέτωπα, εάν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, και η Τεχεράνη στηριξει τη Χεζμπολάχ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Η οργάνωση θα αγνοήσει απειλές και προειδοποιήσεις»

“Έχουμε πολύ ισχυρές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ. Συνεργαζόμασταν πριν από την επίθεση στο Ισραήλ και συνεχίζουμε”, δήλωσε ο Αμπντούλ-Χαντί σε συνέντευξη από το γραφείο του στον προσφυγικό καταυλισμό Μαρ Ελιάς στη Βηρυτό, τον  μικρότερο από τους δώδεκα καταυλισμούς στο Λίβανο, για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο από ανήλιαγα, καταθλιπτικά, στενά σοκάκια και ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα ως το σημαντικότερο λόγο για να εμπλακεί η Χεζμπολάχ ολοκληρωτικά στη σύρραξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η οργάνωση “θα αγνοήσει απειλές και προειδοποιήσεις να μείνει εκτός του πολέμου” είπε.

“Η Χεζμπολάχ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνει στο περιθώριο αν οι Ισραηλινοί περάσουν την κόκκινη γραμμή, και θα εξαπολύσει πλήρη επίθεση στο Ισραήλ” τόνισε.

Οι αψιμαχίες με ρουκέτες και πυροβολικό κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, ήταν αρχικά περιορισμένης έκτασης, αν και προκάλεσαν τον θάνατο αρκετών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο κάμεραμαν του Reuters Ισαάμ Αμπντάλα.

Όμως τις τελευταίες τρεις ημέρες τα πλήγματα έχουν γίνει πιο έντονα και περισσότερο θανατηφόρα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βηρυτό τη Δευτέρα δήλωσε: “Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν την ευθύνη, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν την χώρα από το να παρασυρθεί σε ένα φαύλο κύκλο”.

Αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου έχει πολύ περιορισμένη επιρροή και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη λιβανέζικη τηλεόραση ότι η Χεζμπολάχ δεν του έχει δώσει καμία διαβεβαίωση για το αν θα συμμετάσχει στον πόλεμο της Γάζας ή όχι.

«Δεν σκοτώσαμε ποτέ αμάχους»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Abdul-Hadi ήταν κάθετος, επιμένοντας μεταξύ άλλων ότι η Χαμάς “δεν σκότωσε ποτέ αμάχους” κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ παρά τα βίντεο που οι ίδιοι οι μαχητές της Χαμάς ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα και αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ο Abdul-Hadi έκανε λόγο για “ισραηλινή προπαγάνδα, την οποία η Δύση δυστυχώς υιοθετεί και η οποία χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή από τους Ισραηλινούς που σκοτώνουν χιλιάδες αμάχους της Γάζας”.

«6.000 φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι για τους αιχμάλωτους Ισραηλινούς στρατιώτες»

Για τους αιχμαλώτους ισραηλινούς στρατιώτες ανέφερε “Οι αιχμάλωτοι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων Αυτό θα γίνει μόνο μετά το τέλος του πολέμου και θα απαιτηθεί η αποφυλάκιση των 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές”, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr