Skip to main content

Η Μέση Ανατολή πυροδοτεί νέο κύμα τρομοκρατίας στην Ευρώπη

Το σημείο της επίθεσης στις Βρυξέλλες. REUTERS/Yves Herman

Ολόκληρη η Ευρώπη αγωνιά για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις

Η καρδιά της Ευρώπης βυθίζεται για άλλη μια φορά στον εφιάλτη της ισλαμικής φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας:  Στις Βρυξέλλες, ένας 45χρονος Τυνήσιος, φέρεται να είναι ο δράστης της δολοφονίας δύο Σουηδών φιλάθλων, που πήγαιναν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της εθνικής τους ομάδας με το Βέλγιο.

Ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε σήμερα σε προάστειο των Βρυξελλών και τραυματίστηκε θανάσιμα από Βέλγους αστυνομικούς. «Η σουηδική υπηκοότητα των θυμάτων θα μπορούσε να ήταν το κίνητρο για το έγκλημα, καθώς εφέτος υπήρξαν αρκετά επεισόδια με κάψιμο Κορανίου στη Σουηδία,που πυροδότησαν οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ των μουσουλμάνων», ανέφερε η Βελγική εισαγγελία.

Ο καθηγητής Μάγκνους Ράνστοπ, από το CATS/Defense University της Στοκχόλμης, δηλώνει «απογοητευμένος αλλά όχι έκπληκτος» για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν «πέντε ή έξι τρομοκρατικές οργανώσεις» που «έκαναν συγκεκριμένες απειλές κατά της Σουηδίας μετά την καύση του Κορανίου», τονίζει ο σουηδός καθηγητής.

Η Σουηδία ποτέ στη σύγχρονη εποχή δεν αντιμετώπιζε μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστερσον, ενώ χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση στις Βρυξέλλες.

«Η Σουηδία στη σύγχρονη εποχή δεν αντιμετώπιζε ποτέ τόσο μεγάλη απειλή όσο τώρα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Συναγερμός στο υψηλότερο επίπεδο

Μετά την τρομοκρατική επίθεση, η αστυνομία του Βελγίου ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο 4 , που είναι το υψηλότερο και με το οποίο προειδοποιούνται οι κάτοικοι για  «σοβαρή και επικείμενη» τρομοκρατική απειλή.  Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ευρωπαϊκών χωρών παρακολουθούν τα γεγονότα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη με τη μέγιστη προσοχή να διαστασιολογήσουν την ανάπτυξη αυστηρών μέτρων ασφάλειας στην επικράτειά τους.

Την ίδια ώρα , η Γαλλία και η Ολλανδία  επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και ολόκληρη η Ευρώπη αγωνιά για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. «Αυτό που φοβόμαστε είναι αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Υπάρχουν «εν υπνώσει» τρομοκρατικοί πυρήνες στην Ευρώπη που μπορούν να επανενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, το γνωρίζουμε», λέει ο Γιόναθαν Αρφι, πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF).

Βρυξέλλες: Πέθανε ο δράστης της επίθεσης, αφότου χτυπήθηκε από αστυνομικά πυρά

Η Γερμανία απάντησε επίσης στην επίθεση της Χαμάς αυξάνοντας την προστασία των Εβραίων και των ισραηλινών θεσμών. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ  ανακοίνωσε μάλιστα στο Χ ότι «η προστασία των Εβραίων στη Γερμανία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Αλλά και στη Βιέννη, το Αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθηση βασικών ισραηλινών ιδρυμάτων και εγκαταστάσεων αυξήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς.«Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια πολύ σκληρή ισραηλινή αντίδραση στην τρομοκρατική επιχείρηση  της Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει επιθέσεις στην Ευρώπη», γράφει η ισπανική El Pais.

«Ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ανάληψη τρομοκρατικής δράσης, από κάποια απομονωμένα στοιχεία που ριζοσπαστικοποιήθηκαν από τη σκληρότητα του πολέμου. Η Χαμάς μαθαίνει από το Ισλαμικό Κράτος και χρησιμοποιεί βίντεο της σφαγής ως προπαγάνδα για να κινητοποιήσει τους Παλαιστίνιους και να δείξει την αδυναμία του Ισραήλ», προσθέτει η ισπανική εφημερίδα.

Στο τραπέζι των 27

Υπό το φως των δραματικών αυτών εξελίξεων, συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. Στη σύνοδο που θα γίνει διαδικτυακά, οι 27 θα συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν μια κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, αλλά και σε θέματα ασφάλειας.

«Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες και τις αξίες μας, να καθορίσει την κοινή μας θέση και μια σαφή ενιαία πορεία δράσης,που να αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης.», αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει τέσσερα θέματα

-Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τυχόν παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου

-Την έναρξη διαλόγου με περιφερειακούς παράγοντες υπέρ μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης στη βάση της λύσης των δύο κρατών

-Τις πιθανές συνέπειες για την ασφάλεια στις κοινωνίες της ΕΕ και τέλος, τον κίνδυνο μελλοντικών μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη.

Μια ατζέντα κρίσιμη και οι απαντήσεις θα καθορίσουν αναμφίβολα την πορεία της Ευρώπης σε επικίνδυνες ατραπούς.