Skip to main content

Κρίστερσον: Η Σουηδία δεν αντιμετώπιζε ποτέ τόσο μεγάλη απειλή

Pontus Lundahl / TT News Agency/via REUTERS

Η Σουηδία είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο δεύτερο υψηλότερο τον Αύγουστο

Η Σουηδία ποτέ στη σύγχρονη εποχή δεν αντιμετώπιζε μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστερσον, ενώ χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους δύο Σουηδοί υπήκοοι.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίστερσον, ο ένοπλος των Βρυξελλών δεν ήταν γνωστός στη σουηδική αστυνομία, αλλά είχε επισκεφθεί τη χώρα.

«Η Σουηδία στη σύγχρονη εποχή δεν αντιμετώπιζε ποτέ τόσο μεγάλη απειλή όσο τώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ σημείωσε ότι η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει την ασφάλειά της. Είπε επίσης ότι η Σουηδία και η Ε.Ε. θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τα σύνορά τους και να διασφαλίζουν ότι δεν θα βρίσκονται παράνομα στην επικράτειά τους επικίνδυνα πρόσωπα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Σουηδοί φοβούνται και είναι οργισμένοι. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη ασφάλεια, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς», είπε και τόνισε «Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο τη Σουηδία και Σουηδούς πολίτες μόνο και μόνο επειδή είναι Σουηδοί. Οι τρομοκράτες αυτοί θέλουν να μας τρομάξουν και να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε και να σιωπήσουμε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Παραμένει στο ίδιο, υψηλό επίπεδο συναγερμού η Σουηδία

Η σουηδική αστυνομία ασφαλείας (SAPO) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η αξιολόγηση του επιπέδου απειλής εναντίον της Σουηδίας παραμένει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Η κατάσταση ως προς την απειλή που αντιμετωπίζει η Σουηδία έχει σταδιακά αλλάξει, καθώς ο κίνδυνος επιθέσεων από βίαιους ισλαμιστές εξτρεμιστές έχει αυξηθεί, ανακοίνωσε η SAPO.

«Είναι μια σοβαρή κατάσταση και η αστυνομία ασφαλείας εκτιμά ότι θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό», σημειώνεται σε ανακοίνωση της SAPO, σύμφωνα με το Reuters.

Η Σουηδία είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο δεύτερο υψηλότερο τον Αύγουστο, μετά τις τζιχαντιστικές απειλές για την πυρπόληση του Κορανίου σε διαδηλώσεις.

Νεκρός ο δράστης

Το πρωί, υπέκυψε στα τραύματά του ο ύποπτος που συνελήφθη στο Σέρμπεεκ των Βρυξελλών. Ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες χτυπήθηκε νωρίτερα από αστυνομικά πυρά.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι αυτός ήταν πράγματι ο καταζητούμενος δράστης της επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών, λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας, όπου σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί πολίτες. Ένας διερχόμενος οδηγός ταξί νοσηλεύεται επίσης σοβαρά τραυματισμένος.