Skip to main content

Βρυξέλλες: Πέθανε ο δράστης της επίθεσης, αφότου χτυπήθηκε από αστυνομικά πυρά

REUTERS/Yves Herman

Ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βέλγιο.

Ο ύποπτος που συνελήφθη σήμερα το πρωί της Τρίτης στο Σέρμπεεκ, πέθανε, αφότου χτυπήθηκε νωρίτερα από αστυνομικά πυρά.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι αυτός ήταν πράγματι ο καταζητούμενος δράστης της επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών, λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας, όπου σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί πολίτες. Ένας διερχόμενος ταξιτζής νοσηλεύεται επίσης σοβαρά τραυματισμένος.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στον θώρακα, αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τον πυροβόλησαν στα χέρια. Ένα όπλο που βρέθηκε κοντά του είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

«Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες βρέθηκε και πέθανε. Ευχαριστούμε τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας καθώς και την εισαγγελία για την ταχεία και αποφασιστική παρέμβασή τους χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί», έγραψε στο Χ, η υπουργός Εσωτερικών Ανελιές Βερλίντεν.

Ωστόσο η ίδια εμφανίστηκε επιφυλακτική για το αν ο δράστης ήταν μόνος του: «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης έδρασε μόνος», δήλωσε και τόνισε πως συνεχίζονται οι έρευνες.

Ο δράστης φέρεται να είχε βιντεοσκοπήσει μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς του. Ο ύποπτος αναφέρεται στη Γάζα και τη δολοφονία με 26 μαχαιριές  ενός 6χρονου αγοριού με καταγωγή από την Παλαιστίνη  στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο 45χρονος Αμπντεσαλέμ Λ., 45 ετών από την Τυνησία, παρουσιάζεται ως τζιχαντιστής και πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος. Σε ένα από αυτά όπως αναφέρει η βελγική Le soir, ο δράστης είχε αναρτήσει τα εξής: «Πήρα εκδίκηση για τους μουσουλμάνους, Ζούμε για τη θρησκεία μας, πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Σκότωσα τρεις Σουηδούς μόλις τώρα».

Σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας

«Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν επί του παρόντος σε ισχύ: αυξημένη επαγρύπνηση και ενισχυμένη ορατή αστυνομική παρουσία», υπενθυμίζει το βελγικό εθνικό κέντρο κρίσεων στο X (πρώην Twitter), ενώ το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο 4, το υψηλότερο.

«Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας».