Skip to main content

Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες: Νεκροί δύο Σουηδοί φίλαθλοι- Ο δράστης φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar»

REUTERS/Johanna Geron

Ο δράστης που διαφεύγει. φέρεται να είχε βιντεοσκοπήσει μήνυμα στο οποίο υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς του.

Ένοπλος που φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar», άνοιξε πυρ στο κέντρο των Βρυξελλών σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, φιλάθλους της Εθνικής Σουηδίας, και τραυματίζοντας έναν ακόμα, προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Ο δράστης φέρεται να είχε βιντεοσκοπήσει μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς του. Ο ύποπτος αναφέρεται στη Γάζα και τη δολοφονία με 26 μαχαιριές  ενός 6χρονου αγοριού με καταγωγή από την Παλαιστίνη  στις Ηνωμένες Πολιτείες

« Μιλάμε για μια βίαιη δολοφονία, αλλά αν ήταν χριστιανόπουλο θα μιλούσαμε για τρομοκρατία… » είχε γράψει στον λογαριασμό του στο facebook που μετά τις 21:25,  ανεστάλη.

Όπως φαίνεται στα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, ο δράστης που φοράει φωσφοριζέ κόκκινο μπουφάν, εμφανίζεται πεζός, με το όπλο στο χέρι, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του.

Ο κόσμος πανικόβλητος αρχίζει να τρέχει, με τον ένοπλο να εγκλωβίζει δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κτίριο με βιτρίνα και να τους πυροβολεί.

Τα θύματα  ήταν φίλαθλοι που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας η οποία θα αντιμετώπιζε απόψε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το παιχνίδι διακόπηκε στο ημίχρονο, με το σκορ στο 1-1, καθώς οι παίκτες της Εθνικής Σουηδίας δεν ήθελαν  να συνεχίσουν τον αγώνα, ενώ το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ανέστειλε τη μετάδοση.

Ο κόσμος έχει λάβει οδηγίες να παραμείνει εντός του σταδίου, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters στην περιοχή.

UEFA: Οριστική διακοπή του αγώνα

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο (1-1) μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών, πιθανότατα φιλάθλων, στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η UEFA.

«Ο αγώνας διεκόπη στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας. Περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σύντομα», ανέφερε αρχικά η UEFA, ενώ λίγο μετά τις 23:40 ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή του παιχνιδιού.

Βίντεο-ομολογίας;

Να σημειωθεί ότι και σε άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας άνδρας που  μιλά αραβικά λέει ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο όνομα του Θεού, και αναφέρει ότι έχει σκοτώσει τρία άτομα.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι το έχει δει, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ένοπλος.

«Να είστε σε επαγρύπνηση» η έκκληση προς τους κατοίκους

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει.

Σ. Μισέλ: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.